Bayezid I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bayezid I
1360 - 1403
Bayezid I
Sultan
Periode 1389 tot 1402
Voorganger Murat I
Opvolger Mehmet I
Dynastie Ottomaanse sultans

Bayezid I of Bajezid I (Adrianopel, 1360 - Philomelium, 8 of 9 maart 1403), bijgenaamd Yıldırım (de "bliksemschicht"), was de vierde Ottomaanse sultan. In het Arabisch schrift is zijn naam: بايزيد الأول

Bayezid werd door zijn vader Murat I al jong uitgehuwelijkt aan een dochter van de emir van Kütahya (het vroegere Kotaion of Cotaeum in Phrygië), waar hij ervaring opdeed met regeren.

In de slag op het Merelveld tegen de Serviërs sneuvelde Murat I. Bayezid nam wraak door de Servische tsaar Lazar Hrebeljanović en een groot aantal krijgsgevangenen te laten doden. Hij benoemde de minderjarige zoon van de koning, Stefan Lazarević, als nieuwe koning van Servië, dat een Ottomaanse vazalstaat geworden was. Hij liet ook zijn broer en potentiële rivaal Jakoeb doden, die zich in de slag nog onderscheiden had.

Daarop begon hij een oorlog met het Byzantijnse Rijk. Hij rukte op naar Constantinopel waar hij in 1394 een belegering begon, die tot 1402 zou duren. Zijn succesvolle veldtochten in Griekenland, Albanië en Bulgarije waren de aanleiding voor een kruistocht onder leiding van Sigismund van Luxemburg, keizer van het Heilige Roomse Rijk en koning van Hongarije, waaraan vele Europese vorsten, waaronder Jan zonder Vrees, deelnamen. Behalve het Hongaarse deed ook een Frans leger mee, maar op 25 september 1396 wist Bayezid de kruisridders te verslaan in de slag bij Nicopolis (in het noorden van het tegenwoordige Bulgarije).

Bayezid was door zijn overwinningen vlak bij een inneming van Constantinopel. Onder zijn heerschappij hadden de Ottomanen Anatolië en een groot deel van de zuidelijke Balkan in hun macht. Dit stortte allemaal in toen de Mongoolse krijgsheer Timoer Lenk in 1400 het Ottomaanse Rijk binnenviel. Bayezid was nu gedwongen om het beleg van Constantinopel op te heffen. Timoer Lenk bevrijdde de door de Ottomanen bezette Seltsjoekse emiraten in Anatolië en versloeg Bayezid in de slag bij Ankara op 20 juli 1402. Bayezid werd gevangengenomen en Timoer Lenk hield hem als trofee gevangen, volgens een van de overleveringen in een kooi. Bayezid stierf in 1403, het gerucht gaat dat hij zelfmoord pleegde door zijn hoofd tegen de tralies van de kooi te slaan.[1]

Na de slag bij Ankara maakte Servië zich weer los van de Turken. De chaos was compleet omdat de vier zoons van Bayezid een burgeroorlog uitvochten om wie sultan kon worden. Deze periode zonder sultan wordt het Ottomaanse Interregnum genoemd en duurde tot 1413, toen Mehmet I sultan werd.

Zie de categorie Bayezid I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.