Beaker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beaker
Personage uit The Muppet Show
(afbeelding op en.wikipedia.org)
Bedacht door Jim Henson
Richard Hunt
Gespeeld door Richard Hunt, Steve Whitmire, Kevin Clash, David Rudman
Stemacteur(s) Sipke Jan Bousema (NL)
Persoonsinformatie
Alias Retort
Soort Muppet-mens
Geslacht Mannelijk
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Laborant-assistent
Portaal  Portaalicoon   Media

Beaker is een Muppet bedacht door Jim Henson. Hij is de laboratoriumassistent van Dr. Bunsen Honeydew, die hem geregeld gebruikt als proefkonijn; iets wat Beaker telkens tevergeefs probeert te voorkomen. Uiteraard gaat iedere proef helemaal fout, waarbij Beaker bijvoorbeeld zijn hoofd verliest. Hij kwam voor het eerst voor in het tweede seizoen van The Muppet Show. De naam Beaker betekent letterlijk bekerglas. In de ondertiteling voor de Nederlandse televisie werd zijn naam vertaald naar Retort.

Spraak[bewerken | brontekst bewerken]

In eerste instantie slaakte Beaker voornamelijk angstkreten wanneer hij als proefkonijn werd gebruikt. Dit veranderde al gauw in zijn kenmerkende repeterende "mi", of een variatie daarop. Alhoewel hij vrijwel alleen communiceert door middel van dit woord, spreekt hij een enkele keer één of meerdere bestaande woorden uit. In de Muppet Show-aflevering met Diana Ross zingt Beaker "Feelings" op geheel eigen wijze. Doordat het publiek alleen bestaat uit Diana Ross-fans wordt Beaker uitgejoeld.

Poppenspelers[bewerken | brontekst bewerken]

Het personage werd vanaf zijn eerste optreden in 1977 gespeeld en ontwikkeld door Richard Hunt. Na Hunts dood in 1992 werd Beaker overgenomen door Steve Whitmire, die hem speelde tot 2016. In 2001 heeft Kevin Clash Beaker een keer gespeeld en sinds 2017 wordt Beaker gespeeld door David Rudman.

Webby-nominatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 dong een internetclip waarin Beaker Beethovens "Ode to Joy" opvoert mee naar een Webby Award in de categorie muziek. Het filmpje won geen Webby, maar kreeg wel de publieksprijs.

De Nederlandse stem[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]