Beatrix von Storch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beatrix von Storch
Beatrix von Storch in 2016
Volledige naam Beatrix Amelie Ehrengard Eilika von Storch
Geboren 27 mei 1971
Geboorteplaats Lübeck
Land Duitsland
Functie Lid van de Bondsdag
Sinds 2017
Partij Alternative für Deutschland (AfD)
Functies
2014-2017 Lid van het Europees Parlement
2017-heden Lid van de Bondsdag
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Beatrix Amelie Ehrengard Eilika von Storch, geboren als Herzogin von Oldenburg (Lübeck, 27 mei 1971) is een Duits politica en een lid van de Bondsdag namens de AfD. Ze is de kleindochter van de laatste rijkskanselier van Nazi-Duitsland, Lutz Schwerin von Krosigk.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Von Storch studeerde economie in Hamburg en vervolgens rechten in Heidelberg en Lausanne. Daarna begon zij haar loopbaan als advocate. Von Storch was reeds politiek actief tijdens haar studententijd. Na eerder actief geweest te zijn in de FDP werd Von Storch bij verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 voor de AfD gekozen tot lid van het Europees Parlement. Zij sloot zich aan bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Toen deze partij haar – in navolging van de fractie van de Europese Christelijke Politieke Beweging, waarvan zij op persoonlijke titel lid was[1] – dreigde te royeren, verliet zij op 8 april 2016 deze fractie en sloot zich aan bij de fractie van Europa van Vrijheid en Directe Democratie.[2]

Von Storch trad op 23 oktober 2017 af als lid van het Europees Parlement als gevolg van haar verkiezing tot lid van de Bondsdag bij de Duitse Bondsdagverkiezingen van 2017.

Von Storch behoort tot een koninklijk huis, Holstein-Gottorp. Tot dit huis behoren Scandinavische vorstenhuizen, de Romanovs en ook ZKH prins Charles. Ze werd geboren als "Hare Hoogheid de Hertogin van Oldenburg", omdat ze via vaders kant een kleindochter was van Nicolaas van Oldenburg, de erf-groothertog (troonopvolger) van het groothertogdom Oldenburg uit het Huis Holstein-Gottorp. Hij was een neef van de Nederlandse koningin Juliana.

Haar grootvader van moederszijde was graaf Lutz Schwerin von Krosigk, van 1932 tot 1945 minister van Financiën onder Adolf Hitler.[3]

In 2010 huwde zij de zakenman Sven von Storch.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Europese christelijke partij schrapt AfD’er Von Storch, Reformatorisch Dagblad, 24 maart 2016. Gearchiveerd op 27 mei 2023.
  2. Fraktionsaustritt: AfD-Politikerin Storch will zu EU-Gegnern wechseln, Spiegel Online 8 april 2016. Gearchiveerd op 4 april 2023.
  3. F. Leber, Knallhart konservativ - und bald die wichtigste Frau der AfD, Der Tagesspiegel 24 april 2014. Gearchiveerd op 26 april 2022.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

(de) Website van Beatrix von Storch