Beatrixkanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beatrixkanaal
Beatrixkanaal
Lengte 8,4 km
Scheepsklasse I
Jaar ingebruikname 1940
Van Eindhoven
Naar Wilhelminakanaal
Loopt door Noord-Brabant
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Beatrixkanaal is een zijkanaal van 8,4 km lang dat het industrieterrein 'de Hurk' in het zuiden van Eindhoven verbindt met het Wilhelminakanaal. Het is bevaarbaar voor schepen met een lengte tot 63 meter, een breedte tot 7,2 meter en een diepgang tot 1,90 meter.

De eerste werkzaamheden startten op 15 juli 1930. Het grootste deel van het kanaal was in 1933 al gereed maar vanwege geldgebrek werden de werkzaamheden gestaakt. In 1937 kwamen in het kader van de werkverschaffing extra middelen vrij om het kanaal alsnog te voltooien. De opening zou aanvankelijk 1940 plaatsvinden door Prins Bernhard maar werd vertraagd, en na het uitbreken van de oorlog verhinderd toen ook vier bruggen opgeblazen werden. Begin augustus 1940 werd het kanaal na herstel van de schade alsnog zonder plichtplegingen in gebruik genomen.

In 1944 werden de bruggen tijdens de geallieerde opmars opnieuw opgeblazen en laten de Duitsers ook een aantal schepen zinken in het kanaal. Het Wilhelminakanaal en daarmee het Beatrixkanaal komen uiteindelijk zonder water te staan. Pas in 1946 zijn herstelwerkzaamheden aan het kanaal voltooid en kan het kanaal weer opengesteld worden voor de scheepvaart.

Hoewel het kanaal aanvankelijk niet aan de verwachtingen voldeed kwam er geleidelijk aan toch industrie naar de havenkom, die zich tussen de stadsdelen Strijp en Gestel in bevond. Bekend zijn de betoncentrale Beamix, die naar het kanaal is vernoemd, en de constructiewerkplaatsen van het voormalige bedrijf de Vries Robbé. Ten zuiden van het kanaal ontwikkelde zich sedert de jaren 50 van de 20e eeuw een uitgestrekt bedrijventerrein: 'De Hurk', waar onder meer een luciferfabriek verrees en een luchtdestillatiebedrijf van Philips, voor de winning van onder meer Argon, dat later overgenomen werd door Air Liquide. De naam 'De Hurk' betekent 'afgelegen hoek', en het gebied bestond oorspronkelijk uit woeste gronden met een paar afgelegen gehuchten die omstreeks 1920 door Eindhoven zijn geannexeerd. Nu is het, met 212 ha, het grootste bedrijventerrein in de regio. Doch niet het Beatrixkanaal, maar de nabijgelegen autosnelwegen vormen nu de belangrijkste transportaders. Slechts vier bedrijven maken nog gebruik van het kanaal, maar er zijn plannen om het multimodaal transport te bevorderen.

Pleziervaart vindt eveneens plaats in het kanaal. Er is een jachthaven en er zijn goede fietspaden langs het kanaal, waarvan de oevers zeer lommerrijk kunnen zijn.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De oevers van het Beatrixkanaal waren voorheen erg interessant, zo groeide er Welriekende nachtorchis. Tegenwoordig kan men er nog Goudhaver aantreffen. De eertijds schrale oevers zijn door verruiging ecologisch wel achteruitgegaan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]