Beau van Erven Dorens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beau van Erven Dorens
Beau van Erven Dorens (DWDD, 2018)
Beau van Erven Dorens (DWDD, 2018)
Volledige naam Beau Noël van Erven Dorens
Geboren 24 december 1970
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1996-
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Beau Noël van Erven Dorens (Haarlem, 24 december 1970) is een Nederlandse televisiepresentator, (stem)acteur, cabaretier en schrijver. Hij is vooral bekend van de RTL-programma's Deal or No Deal, RTL Boulevard, Ik hou van Holland, Het Zesde Zintuig en The Amsterdam Project. Vanaf augustus 2009 was hij werkzaam voor SBS en op 1 augustus 2015 ging hij weer werken voor RTL.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Zijn tweede voornaam, Noël, dankt hij aan het feit dat hij op kerstavond geboren werd.

Van Erven Dorens woonde van zijn eerste tot en met zijn vierde jaar in Maleisië, omdat zijn vader Jan-Willem van Erven Dorens daar werkte voor Shell. Daarna is het gezin Van Erven Dorens teruggekeerd naar Nederland. Na zijn middelbare school (vwo) aan het Kennemer Lyceum begon Van Erven Dorens aan drie studies aan de Universiteit van Amsterdam: Nederlands, Geschiedenis en Politicologie. Geen van deze studies maakte hij af. In Amsterdam werd hij lid van het studentencorps ASC/AVSV en dispuut T.H.A.L.I.A.. Ook schreef hij in deze periode columns voor het studentenblad Propria Cures. Later werd hij columnist voor onder meer de Nieuwe Revu, het Haarlems Dagblad, de Groene Amsterdammer, Blvd. en het Algemeen Dagblad. Hij had in 2006-2007 een column in het NRC Handelsblad. Ook had hij verschillende gastrollen in series als IC, Baantjer (1999), Onderweg naar Morgen en Goede tijden, slechte tijden alsook de persiflage in Telekids hierop: Pittige tijden (1999).

Carrière[bewerken]

Radio[bewerken]

Van Erven Dorens startte als redacteur en presentator in 1996 bij Talkradio 1395 AM, om van 1 januari 1997 tot oktober 1998 het programma Oh Beau te presenteren. Dit programma haalde de bladen door zijn actie Evert ten Napel op de brandstapel; ook bracht hij een wc-pot met inhoud naar minister van Justitie Winnie Sorgdrager, gooide een ruit in op het Binnenhof en presenteerde hij een live-uitzending vanaf de poolcirkel.

Vanaf september 2002 presenteerde hij een tijdlang elke werkdag op Yorin FM het middagprogramma Yorin Happy Hour om later enkel op vrijdag achter de microfoon te kruipen, en uiteindelijk helemaal met radio maken te stoppen.

Televisie[bewerken]

Op 5 september 1998 kreeg Beau van Erven Dorens bij RTL 4 zijn eerste televisieprogramma: het late night-programma Alles voor de kijkcijfers, waarin Van Erven Dorens op zoek ging naar de grenzen van de televisie-ethiek door het publiek banale, krankzinnige, spraakmakende of ontroerende beelden voor te schotelen. Daarvoor was hij 2 keer te zien geweest in het programma What the rel is RTL?! waarin hij zichzelf voorstelde door middel van in een soort radiostudio te zitten, en BN'ers vragen te stellen over hun bekende Nederlandschap en hoe het is om een bekende Nederlander te zijn. Dit programma What the rel is RTL?! is uitgezonden in de laatste twee weken van augustus 1998. Dit programma deed hij om zichzelf eerst voor te stellen aan het publiek alvorens aan Alles voor de kijkcijfers te beginnen.

Vanaf oktober in datzelfde jaar presenteerde hij samen met Minoesch Jorissen twee seizoenen lang RTL Live, de opvolger van het familiemiddagprogramma De 5-uurshow. Elke uitzending werd door Van Erven Dorens afgesloten met de begroeting "De rozen!".

In 2000 stapte Van Erven Dorens over naar Veronica om daar samen met Esther Duller Big Brother 2 te verslaan. Vanaf 7 februari 2001 nam hij het programma Over de balk van Kas van Iersel over om daarna in maart en april het programma Beaulywood te gaan maken, waarin hij in 4 afleveringen verwoede pogingen deed in Hollywood "door te breken".

Vanaf 2001 presenteerde hij samen met Albert Verlinde het succesvolle RTL Boulevard. In deze periode had hij ook nog twee - niet zo succesvolle - talkshows bij Yorin: Beau Rivage (vanaf 4 september 2002) en Beau (vanaf 29 april 2003). In 2003 maakte Van Erven Dorens de serie van Mannen voor vrouwen bij de RVU, samen met Erik van Muiswinkel, Jeroen van Merwijk, Bert Klunder, Joep van Deudekom, Diederik van Vleuten en Hans Dorrestijn. In dit programma proberen deze mannen een publiek vol vrouwen duidelijk te maken hoe de man in elkaar steekt. Tevens presenteerde hij vanaf 25 september 2004 Popstars - the Rivals.

In november 2004 kondigde Van Erven Dorens aan in maart 2005 met RTL Boulevard te stoppen, om "mijn kinderen eens in bed te kunnen stoppen".

Vanaf 12 augustus 2005 tot en met 7 april 2006 heeft Van Erven Dorens echter zijn carrière als televisiepresentator weer voortgezet bij John de Mols nieuwe televisiezender Talpa. Hij presenteerde hier onder andere NSE, een programma dat door Van Erven Dorens' eigen productiemaatschappij Beauworks (een samenwerkingsverband met Eyeworks van Reinout Oerlemans) wordt gemaakt. NSE werd wegens tegenvallende kijkcijfers van de buis gehaald. In september 2006 keerde hij terug bij de zender Talpa met het wekelijkse programma M/V dat hij samen met Linda de Mol presenteerde. Van Erven Dorens had met haar al eerder een programma gepresenteerd, en dat programma had de naam Linda & Beau op Zondag. Dit werd tussen september en november van 2005 uitgezonden op Talpa.

In september 2006 begon Van Erven Dorens met het maken van digitale televisie: Campus TV. Hij startte dit productiebedrijf op samen met zijn oud-collega's Mark Koster en Wouter Laumans. Er gingen geruchten dat er in 2006 ook een humoristisch programma met Van Erven Dorens op Talpa zal verschijnen, vergelijkbaar met het TROS-programma Dit was het nieuws, dit is er echter nooit gekomen. Ook doet Van Erven Dorens de stem van een donkere bewoner uit Shuggazoom in de Jetix-animatieserie Super Robot Monkey Team Hyperforce Go! Begin augustus 2006 werd bekend dat Van Erven Dorens vanaf zondag 27 augustus elke werkdag om 20:00 op Talpa de quiz Deal or No Deal zal presenteren. Sinds november van dat jaar presenteerde hij samen met Linda de Mol het programma M/V op Talpa, naast Deal or No deal. Beide programma's waren ook te zien op hernoemde kanaal, dat sinds december 2006 Tien is gaan heten. Ook speelde hij de hoofdrol en de comedyserie Man & Paard, wat in 2006 op Tien werd uitgezonden.

Van Erven Dorens is mede-directeur van het tv productiebedrijf Park Lane dat nauw samenwerkt met reclamebureau New Message, en ook in datzelfde pand gevestigd is. Met dit bedrijf scoorde hij een hit, het programma The Phone werd vrijwel direct op de tv-beurs in Cannes aan FremantleMedia, dat onder andere de rechten van Idols en de X-Factor bezit, verkocht. The Phone was vanaf 6 juli 2007 te zien zijn bij de AVRO. Door de overname/samenwerking van Tien met RTL Nederland, is Van Erven Dorens vanaf september 2007 te zien op RTL 5, met Deal or No Deal. Vanaf eind oktober 2007 maakte hij deel uit van het team van RTL Travel Adrenaline, waarin avontuurlijke reizen centraal staan. Hiervoor moest hij 5x per seizoen 6 à 7 dagen op reis naar het buitenland. Vanaf 8 maart 2008 was Van Erven Dorens samen met Jeroen van Koningsbrugge en Linda de Mol in de RTL4-show Ik hou van Holland. Ook presenteerde hij 3 seizoenen van Het Zesde Zintuig en vanaf 15 mei 2009 was hij samen met Lieke van Lexmond het presentatieduo van het vernieuwde Dancing with the Stars. In oktober 2008 zou Van Erven Dorens zijn theaterdebuut maken in Romeo over Julia. Uit onvrede over zijn rol stapte hij na de eerste repetitiedag echter weer op. Teun Kuilboer werd benoemd tot zijn opvolger.

In juni 2009 is Van Erven Dorens overgestapt van RTL naar SBS.[1] Hij heeft daar een contract voor twee jaar getekend. Hij heeft voor Veronica na deze overstap onder andere de nieuwsshow CQC gepresenteerd. Daarnaast presenteerde Van Erven Dorens in oktober 2011 samen met Gerard Joling Hole in the wall voor SBS 6.[2] Ook presenteerde hij voor SBS 6 in het voorjaar van 2010 De Nieuwe Uri Geller[3] en Shownieuws. In het najaar van 2010 presenteerde hij samen met Marc-Marie Huijbregts De Zaterdagavondshow met Marc-Marie & Beau.[4] Dit programma werd echter snel geannuleerd wegens tegenvallende kijkcijfers.[5].

In april 2011 presenteerde Van Erven Dorens het dagelijkse spelprogramma Show Me the Money.[6] Daarnaast is hij vanaf 5 juni 2011 te zien in De wereld van Beau, een reportageprogramma.[7]

Op 31 december 2011 was Van Erven Dorens voor het eerst als cabaretier te zien op SBS tijdens een oudejaarsconference. Dit optreden leidde tot veel kritiek onder critici, aangezien hij geen cabaretier is. Voor het optreden had hij advies ingewonnen bij artiesten als Freek de Jonge, Guido Weijers, Youp van 't Hek en Erik van Muiswinkel.

In 2015 ging Van Erven Dorens terug naar RTL, omdat hij bij SBS te slechte kijkcijfers scoorde. Bij RTL zou hij in 2016 het programma Zeesterren gaan presenteren, maar daarvoor bleek hij het te druk te hebben. Het paste niet in zijn programma. Hij wordt daarom vervangen door Irene Moors, die hiervoor nog last minute werd ingevlogen.[8][9] In 2016 keerde Van Erven Dorens terug als presentator bij het vernieuwde RTL Boulevard. In de zomer van 2017 vervangt Van Erven Dorens Humberto Tan als presentator in het programma RTL Late Night. Ook presenteerde hij het goed bekeken televisieprogramma's The Amsterdam Project en 5 jaar later. Tevens kreeg Van Ervens Dorens zijn eigen programma op RTL 4 onder de naam Beau Five Days Inside, hiermee won hij in 2018 de Gouden Televizier-Ring op het Gouden Televizier-Ring Gala. Tevens won hij diezelfde avond door het programma de Zilveren Televizier-Ster beste Tv-presentator.[10][11]

Beau van Erven Dorens met zijn vrouw in 2009

Privéleven[bewerken]

Beau van Erven Dorens woont met zijn echtgenote en hun kinderen in Amsterdam. Samen hebben ze vier zonen. Hij is liefhebber van onder meer schrijver Gerard Reve, kunstschilder Chris Berens en zanger Ramses Shaffy. Hij is een volle neef van Dominique van der Heyde.[12][13]

Filmografie[bewerken]

Filmografie
Jaar Titel Rol Opmerkingen
Televisie als acteur of stemacteur
1997 Goede tijden, slechte tijden Paul Schalken
1999 Pittige Tijden Adriaan
1999 Baantjer Coen Simons
2002-2006 IC Dr. Eddie Bannenberg terugkerende gastrol
2005 My Dad the Rockstar Bobby "Buzz" Zaagprak nasynchronisatie
2005 Trollz Flint nasynchronisatie
2005 Super Robot Monkey Team Hyperforce Go! de donkere bewoner van Shuggazoom nasynchronisatie
2005-2006 Gooische Vrouwen Rechercheur Debussy
2006 Man & Paard overtrokken versie van zichzelf
Televisie als presentator, jurylid of deelnemer
1998 What the rel is RTL?!
1998 Alles voor de kijkcijfers
1998-2000 RTL Live met Minoesch Jorissen
2000 Big Brother 2 met Esther Duller
2001 Over de balk
2001 Beaulywood
2001-2005 RTL Boulevard sinds 2007 als invaller
2002 Beau Rivage
2003 Beau
2003 Mannen voor vrouwen
2004 Popstars - the Rivals
2005-2006 NSE
2005 Linda & Beau op Zondag met Linda de Mol
2006-2009 Deal or No Deal
2006 M/V met Linda de Mol
2007 Just the Two of Us als deelnemer
2007-2008 RTL Travel Adrenaline
2008-2009 Het Zesde Zintuig
2008-2009 Ik hou van Holland vaste teamcaptain
2009 Dancing with the Stars met Lieke van Lexmond
2009-2010 CQC bij Veronica
2009-2010 Hole in the Wall bij SBS 6; met Gerard Joling
2010 De Nieuwe Uri Geller bij SBS 6; met Tooske Ragas
2010 De Zaterdagavondshow met Marc-Marie & Beau bij SBS 6
2010, 2012-2015 Shownieuws bij SBS 6
2011 Show Me the Money bij SBS 6
2011 De Wereld van Beau bij SBS 6
2011 Het beste idee van Nederland bij SBS 6 als presentator
2012 The Winner is... bij SBS 6 als presentator
2012-2014 De Gemene Deler bij SBS 6 als presentator
2012 Villa Morero bij SBS 6 als gast
2013 Weet Ik Veel bij RTL 4 als kandidaat
2013-2014 Show Vandaag bij SBS 6 als presentator
2014 The Passion bij EO & RKK als presentator
2014 De Lijf Show bij SBS 6 als kandidaat
2014 't Is Hier Fantastisch bij SBS 6 als presentator
2014 "The winner takes it all bij SBS 6 als presentator
2014 De Vliegende Hollanders bij Veronica als presentator, met Mark van Eeuwen
2015 You're back in the room bij RTL 4 als presentator
2015-heden Beste Kijkers bij RTL 4 als vaste teamcaptain
2015 Open Het Bos bij RTL 4 als presentator; met Angela Groothuizen
2015 Real Men bij RTL 4 als presentator
2016 Back 2 School bij RTL 4 als presentator
2016-heden RTL Boulevard bij RTL 4 als presentator
2016 The Amsterdam Project bij RTL 4 als presentator
2017 Beaufort bij RTL 4 als presentator
2017 RTL Summer Night bij RTL 4 als presentator
2018-heden 5 jaar later bij RTL 4 als presentator
2018-heden Beau Five Days Inside bij RTL 4 als presentator
Films als acteur of stemacteur
2001 Ik ook van jou Fraser
2003 Sloophamer televisiereporter
2003 Finding Nemo Chum Nederlandse stem
2004 Feestje! Ben
2004 Garfield Garfield nasynchronisatie
2004 Ellis in Glamourland zichzelf
2006 Garfield: A Tail of Two Kitties Garfield nasynchronisatie
2007 Ernst, Bobbie en de geslepen Onix presentator RTL 6-uur Show
2010 Gangster Boys Julien
2010 Out of Sync minnaar
2012 Asterix & Obelix bij de Britten Julius Caesar Nederlandse stem
2013 Despicable Me 2 Silas Rammelbips Nederlandse stem
2014 Paddington Paddington Nederlandse stem
2017 Paddington 2 Paddington Nederlandse stem

Bibliografie[bewerken]

  • 2003 - Beau's handboek voor studenten
  • 2003 - Het boze oog
  • 2004 - Ik had Robben al veel eerder gewisseld
  • 2005 - De wereld volgens Beau
  • 2006 - Het beste van Beau
  • 2008 - Pijn, roman