Bebelplatz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bebelplatz
Monument voor de boekverbranding

De Bebelplatz (voormalige Opernplatz) ligt aan de brede boulevard Unter den Linden, vlak bij de Staatsoper in het stadsdeel Mitte in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Aan de noordzijde grenst het plein aan Unter den Linden. Aan de oostzijde staat de Staatsoper Unter den Linden, aan de zuidzijde de rooms-katholieke Sint-Hedwigskathedraal en aan de westzijde staan de Alte Bibliothek en het Altes Palais.

Het moest het belangrijkste plein worden van het Forum Fridericianum, dat de grandeur van het oude Rome moest weerspiegelen. Hoewel de plannen maar ten dele zijn uitgevoerd, werden hier toch vele belangrijke gebouwen opgericht.

De boekverbranding op de Bebelplatz op 10 mei 1933

Het plein is voornamelijk bekend door de boekverbranding op 10 mei 1933 door de nazi's. Zo'n 25.000 boeken, onder meer boeken van Heinrich Heine, Karl Marx, Thomas Mann en Erich Maria Remarque, werden verbrand omdat ze verwerpelijk werden geacht. Onder het plein is tegenwoordig een parkeergarage, waarin een monument ter nagedachtenis van die gebeurtenis is opgenomen. Het monument is ontworpen door de Israëlische kunstenaar Micha Ullman. Vanaf het plein zijn in de diepte lege boekenkasten te zien. Naast het raam dat op het monument zicht geeft, staat het toepasselijke citaat van Heinrich Heine: "Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen" (Waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen.), dat hij overigens in 1820 al schreef.