Bebelplatz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bebelplatz
Bebelplatz
Geografische informatie
Locatie       Berlijn
Stadsdeel Mitte
Coördinaten 52° 31′ NB, 13° 24′ OL
Oppervlakte ± 19.000 m²
Zijstraten Behrenstraße, Hedwigskirchgasse, Hinter der Katholischen Kirche, Unter den Linden
Algemene informatie
Aangelegd in 1740
Opvallende gebouwen Staatsoper Unter den Linden, Sint-Hedwigskathedraal, Altes Palais, Alte Bibliothek
Openbaar vervoer diverse buslijnen
Detailkaart
Bebelplatz (Berlijn)
Bebelplatz
Portaal  Portaalicoon   Berlijn

De Bebelplatz (voormalig Platz am Opernhaus, later Kaiser-Franz-Joseph-Platz, in de volksmond ook tegenwoordig Opernplatz) is een plein aan de brede boulevard Unter den Linden, vlak bij de Staatsoper, in het stadsdeel Mitte in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het plein is vernoemd naar August Bebel (1840–1913), een van de grondleggers van de sociaaldemocratie in Duitsland in de negentiende eeuw.

Aan de noordzijde grenst het plein aan Unter den Linden. Aan de oostzijde staat de Staatsoper Unter den Linden, aan de zuidzijde de rooms-katholieke Sint-Hedwigskathedraal en aan de westzijde staan de Alte Bibliothek en het Altes Palais.

De Bebelplatz moest het belangrijkste plein worden van het Forum Fridericianum en moest de grootsheid van het oude Rome weerspiegelen. De plannen daarvoor zijn maar gedeeltelijk uitgevoerd, maar toch werden hier vele belangrijke gebouwen opgericht.[1]

Het plein is voornamelijk bekend door de boekverbranding op 10 mei 1933 door de nazi's. Zo'n 25.000 boeken, onder meer boeken van Heinrich Heine, Karl Marx, Thomas Mann en Erich Maria Remarque, werden op de toenmalige Kaiser-Franz-Joseph-Platz verbrand omdat ze verwerpelijk werden geacht. Aan de boekverbranding in Berlijn deden ongeveer 40.000 Duitsers mee. In die nacht zijn in nog 33 andere Duitse steden boeken verbrand[2]. Onder het plein is tegenwoordig een parkeergarage, waarin een monument ter nagedachtenis van die gebeurtenis is opgenomen (op het plein van bovenaf te zien).

Zie de categorie Bebelplatz (Berlin-Mitte) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.