Bebelplatz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bebelplatz
Bebelplatz
Bebelplatz
Geografische informatie
Locatie       Berlijn, Vlag van Duitsland Duitsland
Stadsdeel Mitte
Algemene informatie
Opvallende gebouwen Staatsoper Unter den Linden
Sint-Hedwigskathedraal
Altes Palais
Openbaar vervoer Station Berlin Friedrichstraße
Portaal  Portaalicoon   Berlijn
Monument voor de boekverbranding

De Bebelplatz (voormalige Opernplatz) is een plein aan de brede boulevard Unter den Linden, vlak bij de Staatsoper, in het stadsdeel Mitte in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Aan de noordzijde grenst het plein aan Unter den Linden. Aan de oostzijde staat de Staatsoper Unter den Linden, aan de zuidzijde de rooms-katholieke Sint-Hedwigskathedraal en aan de westzijde staan de Alte Bibliothek en het Altes Palais.

De Bebelplatz moest het belangrijkste plein worden van het Forum Fridericianum en moest de grootsheid van het oude Rome weerspiegelen. De plannen daarvoor zijn maar gedeeltelijk uitgevoerd, maar toch werden hier vele belangrijke gebouwen opgericht.[1]

De boekverbranding op de Bebelplatz op 10 mei 1933

Het plein is voornamelijk bekend door de boekverbranding op 10 mei 1933 door de nazi's. Zo'n 25.000 boeken, onder meer boeken van Heinrich Heine, Karl Marx, Thomas Mann en Erich Maria Remarque, werden verbrand omdat ze verwerpelijk werden geacht. Onder het plein is tegenwoordig een parkeergarage, waarin een monument ter nagedachtenis van die gebeurtenis is opgenomen. Het monument is ontworpen door de Israëlische kunstenaar Micha Ullman. Vanaf het plein zijn in de diepte lege boekenkasten te zien. Naast het raam dat op het monument zicht geeft, staat het toepasselijke citaat van Heinrich Heine: "Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen" ("Waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen"), dat hij overigens al in 1820 schreef.