Riksja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Becak)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bangladeshi style Rickshaw.jpg
Riksja
Wedding-Rickshaw.jpg
Huwelijksriksja in India

Een riksja of ook wel trishaw is een licht tweewielig karretje, tegenwoordig meestal door één man op een fiets getrokken. In Calcutta worden de meeste riksja's nog door een persoon te voet getrokken. De riksja wordt voornamelijk als een soort taxi gebruikt in Zuidoost-Azië.

Geschiedenis[bewerken]

Het woord riksja komt van het Japanse woord jinrikisha (jin=mens, riki=kracht, sha=voertuig), wat betekent "op mensenkracht aangedreven voertuig". Waarschijnlijk is de uitvinding in 1869 gedaan door Jonathan Scobie, een Amerikaanse zendeling in Yokohama. Het voordeel van de riksja was dat een persoon nu door één bediende kon worden getransporteerd, in plaats van door twee, vier of zelfs nog meer, zoals het geval was bij het gebruik van een draagstoel.

In Thailand wordt dit soort fietstaxi aangeduid met de naam samlo.

Andere vormen[bewerken]

Becak[bewerken]

Een becak is een fietstaxi in Indonesië. Er kunnen één of twee passagiers vervoerd worden in een bakje met een of twee zetels, door een rijder die achterop zit en trapt. Het verschil tussen de becak en de reguliere riksja is er in gelegen dat de becak geduwd wordt in plaats van getrokken. Een becak is dus een soort bakfiets voor vervoer van personen. Het is een veelgebruikt vervoermiddel in de grote steden zoals Jogjakarta.

Toek-toek[bewerken]

Naast niet-gemotoriseerde riksja's bestaan er ook gemotoriseerde riksja's. Deze driewielers (één wiel voor, twee achter) komen onder meer voor in India, Indonesië -waar ze bemo (van becak motor) worden genoemd- en Thailand, waar ze tuktuk genoemd worden.