Bedrijfseconoom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bedrijfseconoom of bedrijfseconome is een persoon die is afgestudeerd in de bedrijfseconomie. Hij of zij wordt geacht wiskundige, juridische en economische kennis in bedrijfseconomisch vraagstukken toe te passen.[1]

In de bedrijfseconomie wordt de handel in goederen en diensten door ondernemingen bestudeerd. Een belangrijke taak van de bedrijfseconoom is om een beeld te schetsen van de financiële toestand van een bedrijf. De bedrijfseconoom kan verder adviseren over financieel-administratieve processen, over investeringsbeslissingen of bijvoorbeeld fusies en overnames.

In de praktijk werken bedrijfseconomen in nagenoeg alle sectoren van de economie, bij allerlei organisaties. Bedrijfseconomen kunnen hierbij onder andere aan het werk in de boekhouding, accountancy, financial accounting, management accounting, auditing, financieel management of organisatieadvies.

Bedrijfseconomie in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De bedrijfseconomie in Nederland heeft zich in de eerste helft van de twintigste eeuw ontwikkeld. Twee personen hebben hier het voortouw in genomen: J.G.Ch. Volmer, vanaf 1908 hoogleraar in Delft en Rotterdam, en Théodore Limperg, vanaf 1922 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.[2] Hun leerlingen worden in de opvolgende decennia tot de wegbereiders van de bedrijfseconomie in Nederland gerekend, waaronder:

Bekendere bedrijfseconomen[bewerken | brontekst bewerken]

Verdere bedrijfseconomen, die carrière hebben gemaakt als wetenschapper zijn onder andere:

Enkele topmannen uit het Nederlandse bedrijfsleven met een bedrijfseconomische studie, zijn

Andere afgestudeerden in de bedrijfseconomie zijn verdergegaan in politiek, waaronder

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]