Bedrijfswagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pick-ups en andere 'lichte vracht' zijn vrijgesteld van belastingen op privégebruik
Bedrijfswagens in de file

Een bedrijfswagen of bedrijfsauto (ook wel firmawagen of salariswagen[1] in België of auto van de zaak in Nederland) is een voertuig dat de werkgever gratis of tegen gunstige voorwaarden ter beschikking stelt van zijn werknemer. Er zijn verschillende soorten bedrijfswagens beschikbaar zoals lichte bedrijfswagens, zware bedrijfswagens en bedrijfswagens met een grote opslagruimte. Dit onderscheid wordt voornamelijk gemaakt om de bedrijfswagen aan te passen op het type arbeid dat verricht wordt.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 waren iets meer dan 800.000 personenwagen ingeschreven bij een bedrijf.[2] Het merendeel hiervan wordt als bedrijfswagen gebruikt. In vergelijking met Europa rijden in België het grootste aantal bedrijfswagens per capita rond.[3] Ze worden dan ook sterk gesubsidieerd, het meest zelfs van alle OESO-landen.[4]

In geval een werknemer een bedrijfswagen gratis of tegen gunstige voorwaarden ook voor privédoeleinden mag gebruiken, wordt dit fiscaal als een voordeel van alle aard beschouwd. Dit voordeel is belastbaar als loon en zodoende wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden. Het voordeel van alle aard is dus een belasting die door de werknemer betaald wordt.

De fiscaliteit op bedrijfswagens werd de laatste jaren meermaals gewijzigd. In 2014 trad voor bedrijfswagens een nieuwe regeling in werking. De nieuwe berekening gaat als volgt:

VAA=

  • catprijs x [(CO - 93) x 5,5%] x 6/7 x 1/12, voor een wagen met een uitstoot van 93 g CO2, of minder;
  • catprijs x [5,5% + (CO - 93) x 10%] x 6/7 x 1/12, voor een wagen met een uitstoot van 93 of meer gram CO2

Hierin is de CO de CO2-uitstoot per kilometer en catprijs de catalogusprijs met opties maar zonder btw en eventuele kortingen. Voor voertuigen met een benzine-, lpg- of aardgasmotor is de 93 te vervangen door 112.

Veronderstel een dieselwagen met een uitstoot van 148 gram CO2/km. Deze wagen heeft een VAA-waarde die 2x hoger is dan een dieselvoertuig met vergelijkbare catalogusprijs maar een lagere uitstoot (<93 gram).[5]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Privégebruik auto

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]