Beeldhouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Beeldhouwer (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Beeldhouwer.
Sabina von Steinbach werkt aan het beeld 'Synagoge' voor de Münster van Straßburg, Moritz von Schwind

Een beeldhouwer, of vrouwelijk beeldhouwster, is een beoefenaar van de beeldhouwkunst. Beeldhouwen onderscheidt zich van de andere kunsten doordat de kunstenaar ruimtelijke, zogeheten driedimensionale werken maakt. Beeldhouwkunst is een ruim begrip waarbij men ook kan denken aan bijvoorbeeld ruimtelijke installaties, environments en land art.

Sculptuur, plastiek en assemblage[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de meest letterlijke betekenis van het woord bewerkt een beeldhouwer met hamer en beitel steen of hout om er een beeld van te maken. Een uit harde materialen door wegnemen (hakken of houwen) gemaakt beeld noemt men een sculptuur. Een door toevoeging van zachte materialen gemaakt beeld kan men een plastiek noemen. Het samenvoegen van bestaande materialen noemt men assemblage.

Natuursteen, beton, hout, kunststoffen, klei, was, gips en allerlei gevonden of in bouwmarkten gekochte materialen kunnen grondstof voor de beeldhouwer zijn.

Beeldend kunstenaars[bewerken | brontekst bewerken]

Vele beeldhouwers beoefenden ook andere kunsten zoals tekenen en schilderen en deze kan men aanduiden met de bredere noemer beeldend kunstenaar. De echte beeldhouwers vindt men evenwel in de categorie:beeldhouwkunst, waar de nadruk ligt op kunstenaars die in de eerste plaats ruimtelijk vormgeven.

Typische beeldhouwers[bewerken | brontekst bewerken]

20e/21e eeuw
vroeger

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sculptors van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.