Beesel (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beesel
Bezel
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Beesel (Limburg)
Beesel
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Beesel Beesel
Coördinaten 51° 16′ NB, 6° 2′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.445[1]
Overig
Woonplaatscode 1950
Foto's
De Sint-Gertrudiskerk te Beesel
De Sint-Gertrudiskerk te Beesel
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beesel (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een plaats in de Limburgse gemeente Beesel. De plaats had 2.445 inwoners op 1 januari 2021.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beesel wordt voor het eerst vermeld in 1275 en vormde samen met Belfeld eeuwenlang één schepenbank. Het ontwikkelde zich als kransakkerdorp. Aan de uiteinden liggen de buurtschappen Bussereind, Ouddorp en Rijkel. In Ouddorp (ruim tweehonderd meter ten noordwesten van de huidige kerk) werd omstreeks 1400 de eerste kerk gebouwd. Lange tijd hoorden Beesel en Belfeld bij het Overkwartier of Spaans Opper Gelre en maakten deel uit van het Ambt Montfort. In 1713 kwam Beesel samen met enkele andere gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën.

Rond de 17e eeuw werd bij Beesel een vluchtschans aangelegd, de Beeselse Schans.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Beesel is (inter)nationaal bekend vanwege zijn keramiek. In 1923 startte St. Joris keramische industrie, een onderneming die nog steeds bestaat en nu met name voor de bouw werkt (glazuurstenen). In 1937 werd het atelier St. Joris opgericht, als afdeling van de steenfabriek. In het kunstatelier werden naast werk voor kerken en de openbare ruimte ook gebruiksgoed en vazen onder de naam Terraco vervaardigd. Kunstenaars als Piet Schoenmakers, Mathieu Boessen en Frans Lommen werkten er. Ook Handwerk Loré (1955-1981) en Ciro Keramiek (1971-?) waren actief in Beesel. De Stichting Beesels Keramisch Erfgoed, opgericht in 2006, zet zich in voor het behoud van dit unieke materiaal.

Hiernaast is er Frumarco, een appelstroopfabriek die in 1852 werd opgericht.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Beesel ligt nabij het laagterras van de Maas, op een hoogte van ruim 20 meter. Bij de buurtschap Rijkel bevindt zich een grindplas in een Maasbocht. Daar ligt ook het natuurgebied Donderberg, een bebost rivierduingebied. Het Beesels Broek, ten zuidoosten van Beesel, is een broekgebied met kwel. De Huilbeek, die daar ontspringt, doorkruist het dorp en mondt ten noorden van Beesel uit in de Maas. Ten noordoosten van het dorp ligt het natuurgebied de Lommerbergen.

In het zuiden van Beesel vormt de Swalm de grens met Swalmen.

Draaksteken[bewerken | brontekst bewerken]

Beesel is vooral bekend door het Draaksteken, een openlucht schouwspel over de legende van Sint Joris en de Draak. Eens in de zeven jaar staat heel Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. In 2012 is het Draaksteken officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Een bijzondere erkenning voor dit openluchtspektakel, dat hiermee tevens als eerste Limburgse traditie is opgenomen op de erfgoedlijst.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De in 2000 opgerichte dialectgroep The Holy Goats vindt haar oorsprong in Beesel.

Beesel is ook de thuishaven van Harmonie St. Gertrudis Beesel.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Reuver, Neer (voetveer), Swalmen, Roermond

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Beesel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.