Beethovenstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beethovenstraat
Huizen in Amsterdamse school-stijl aan de Beethovenstraat - foto, september 2005
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Wijk Apollobuurt en Prinses Irenebuurt
Begin Noorder Amstelkanaal
Eind De Boelelaan
Postcode 1077
Algemene informatie
Genoemd naar Ludwig van Beethoven
Naam sinds 1925
Bebouwing woningen, kantoren en winkels
Opvallende gebouwen Drie bouwstijlen
Openbaar vervoer Tram
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Beethovenstraat is een straat in Amsterdam-Zuid.

Ligging en Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De straat kreeg per raadsbesluit van 22 april 1925 haar naam, een vernoeming naar de componist Ludwig van Beethoven, op 18 december 1953 werd ze opnieuw gedefinieerd in verband met uitbreiding van de stad. Ten oosten van de Beethovenstraat zijn meerdere straten vernoemd naar componisten. Aan het zuideinde doorsnijdt ze de Zuidas waar ook openbare ruimten vernoemd zijn naar componisten.

De straat begint op de zuidoever van het Noorder Amstelkanaal. Met de Timo Smeehuijzenbrug heeft hij verbinding met de J.M. Coenenstraat. Ze heeft belangrijke kruisingen met de Apollolaan, Gerrit van der Veenstraat, Stadionweg. Ze hield oorspronkelijk op bij het Zuider Amstelkanaal met haar Stadionkade. In 1939/1940 werd brug 417 over dat kanaal gebouwd en kon de Beethovenstraat verlengd worden, al kwam er pas in de jaren 50 bebouwing richting Zuidelijke Wandelweg. De Beethovenstraat werd weer later opnieuw doorgetrokken en eindigt op de kruising met de De Boelelaan. In het verlengde zuidwaarts ligt de Van Leijenberghlaan.

Het begin van de straat (tussen Apollolaan en Stadionweg) staat bekend als een chique winkelstraat waar relatief luxueuze modezaken gevestigd zijn. Tussen de Stadionkade/Dopperkade en rijksweg/ringweg vormde ze enige tijd de westgrens van het Beatrixpark.

De actrice Fien de la Mar woonde in deze straat en sprong op Paaszondag 18 april 1965 van 2 hoog uit het raam.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat de verlenging van de straat in fasen verliep is de bebouwing te onderscheiden in diverse bouwstijlen. Het begin van de straat (tot aan de Stadionkade) is veelal gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en het nieuwe bouwen. Zij wordt gevolgd door architectuur uit de jaren 50 en 60; ten zuiden van de rijksweg/ringweg is de architectuur 21e-eeuws.

Zie verder:Lijst van gebouwen aan de Beethovenstraat

Kunstwerken[bewerken | brontekst bewerken]

De straat kent diverse kunstwerken zowel artistiek als bouwkundig, maar ook een combinatie daarvan. Van noord naar zuid zijn te vinden:

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1929 rijdt tramlijn 24 van de J.M. Coenenstraat tot de Stadionweg door de straat. In 1978 is lijn 5 erbij gekomen, deze berijdt ook het gedeelte tussen Stadionweg en Strawinskylaan.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]