Begijnhof Oudenaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Begijnhof
Begijnhof

Het Begijnhof van Oudenaarde is een begijnhof in de Belgische stad Oudenaarde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Begijnen in Oudenaarde[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk verbleven de begijnen achter de Sint-Walburgakerk. In de 15e eeuw kregen zij een onderkomen op de huidige plaats. Vroeger was het begijnhof volledig door water omringd. Opvallend is het kleurrijke barokpoortje met de beeltenis van de heilige Rochus, een pestheilige. De meeste kleine witte woningen werden heropgebouwd in de 19e en 20e eeuw; slechts enkele dateren uit de 17e eeuw. De laatste begijn overleed in 1960.

Beeldenstormers[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de tweede fase van de beeldenstorm van 20 augustus tot 27 augustus 1566 werd de 16e-eeuwse kapel door de beeldenstormers vernield maar later herbouwd. Het oudste gebouw dateert uit 1500 en was het woonhuis van de rector, de heer Van de Velde die door de geuzen in de Schelde werd geworpen en verdronk.

Huidige bestemming[bewerken | brontekst bewerken]

De huisjes zijn sinds 2004 door de vzw Begijnhof Oudenaarde stelselmatig omgebouwd tot serviceflats voor gepensioneerden.[1]

Geen UNESCO-erkenning als werelderfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

De 26 Vlaamse begijnhoven zijn hoogst uitzonderlijk en getuigen van universele waarde; ze werden dan ook in oktober 1998 voorgesteld om opgenomen te worden op de lijst van monumenten van het Werelderfgoed.

In de provincie Oost-Vlaanderen werden volgende begijnhoven voorgesteld: Aalst, Dendermonde, Gent (Groot en Klein Begijnhof, en Sint-Amandsberg) en Oudenaarde. Van deze lijst werden uiteindelijk dertien Vlaamse begijnhoven opgenomen op 02/12/1998.
Deze begijnhoven werden in het ICOMOS-comité van de UNESCO voorgesteld en ingeschreven op de Wereldlijst van het Cultureel Erfgoed omdat ze representatieve voorbeelden zijn van de groep begijnhoven: vijf van het stedelijk type (a), vier van het pleintype (b) en vier van het gemengde type (c). In de provincie Oost-Vlaanderen: Dendermonde (b), Gent Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye (c), Sint-Amandsberg (a).
Zie werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Beguinage of Oudenaarde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.