Beginbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beginbos
Beginbos en Vroege Vogelbos Almere Haven.jpg
Locatie Almere Stad, Vlag van Nederland Nederland
Beheerder Stad & Natuur
Status in gebruik

Het Beginbos is een park dat deel uitmaakt van de stadsbossen van Almere. Het Beginbos vormt met het Vroege Vogelbos een aaneengesloten langgerekte strook langs de zuidkant van de A6 tussen Almere-Haven en Almere Stad. Aan de westzijde wordt het Beginbos gescheiden van het Kromslootpark door de Havendreef. Het beginbos vormt een geheel met het Vroege Vogelbos.

Het Beginbos kreeg haar naam omdat hier met de aanleg van Almere Haven werd begonnen. De eerste boom was een populier die op 17 april 1971 werd geplant. Het eerste bosontwerp dateert van 1973, vanaf 1974 zijn er bomen geplant. In de zeventiger jaren stond hier de werkschuur van de boomplanters. Deze schuur was daarmee een van de eerste bouwwerken van Almere. Het bos werd mede aangeplant om de toekomstige bewoners beschutting te bieden.[1] De bebouwing langs het park begon in 1976.

Op initiatief van de landelijke Bomenstichting werd in 1989 een deel van het Beginbos hernoemd in Vroege Vogelbos. Dit gebeurde ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Vara-radioprogramma Vroege Vogels dat vanuit het gebouw Het Eksternest werd uitgezonden.