Begraafplaats Cedar Lawn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Nederlands Ereveld in Cedar Lawn Cemetery, Jackson, MS
Jaarlijkse herdenking bij de Ere Begraafplaats voor gesneuvelde Nederlandse Luchtmacht piloten in Jackson, MS, USA

De begraafplaats Cedar Lawn ligt aan de West Capitol Street in Jackson, Mississippi

Een deel van de begraafplaats is een Nederlands ereveld waar jaarlijks de vliegers worden herdacht die zijn omgekomen in de periode dat de Royal Netherlands Military Flying School daar tijdens de Tweede Wereldoorlog was gevestigd. Hier werden 143 bomber-pilots, 101 fighter-pilots, 141 navigators-bombers, 77 radio-operators en 156 air-gunners opgeleid.

Toen de eerste van hen in 1942 overleed, schonk het stadsbestuur van Jackson een stuk land van de Cedar Lawn begraafplaats, opdat Nederlanders daar op Nederlands grondgebied begraven konden worden.

Op deze begraafplaats liggen 42 Nederlandse vliegeniers begraven die tijdens de vliegtraining op Hawkins Field zijn omgekomen. De op Cedar Lawn begraven militairen dienden bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) of bij de Marine Luchtvaartdienst.

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

Het hardstenen monument heeft de vorm van een piramide. Op de voorkant is een plaat aangebracht die niet het gehele monument bedekt. Hierop staan de namen van 27 slachtoffers. Daarboven staat de Nederlandse leeuw met daaronder de tekst: "Voor hen die vielen".

27 Namen

1STE LT. J.A. Butner
SGT. W. Schalk
SGT. J.F.H. Jansen
2DE LT. P.R.A. van Rossum
SGT. F.L. Heskes
OVL. III L.G. Coomans
SGT. H.D. Stibbe
SGT. A. Wiersinga
1STE LT. P.J.P. van Erkel
ASOV. G. van Schieveen
KPL. W. Marcussen
SGT. M.J. Berkers
SGT. M.J.H. Krauth
KPL. W.W.H. Wolering
KPL. H. Panhuyzen
SGT. L. Kierzek
1STE LT. G. Hoogerwerf
KPL. B. Moekardanoe
KPL. G.P. van Pelt
2DE LT. CH.G. Uyterelst
2DE LT. C.L. Boogerd
KAPT. F.A.A.M. Janssens
2DE LT. G.A. Grijssen
2DE LT. G. van Oordt
2DE LT. M.C. Jansz
SGT. MAJ. J.K. Minderhoud
KANP. G.D.B. Spierenburg'

Links en rechts van het monument, in twee rechte lijnen, zijn nog meer graven van Nederlanders die tijdens de oorlog daar werkzaam waren. Ook wilden enkelen, die de oorlog overleefden, daar begraven worden, zoals Herman Arens (1914-2005).

Herdenking[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder jaar worden de gesneuvelden op Veterans Day herdacht en leggen de marine- of luchtmachtattaché en een afgevaardigde van het Amerikaans Legioen een krans.

In 2008 werden kapt. Geradys Adrianus Kesseler, 1ste Lt Christoffel Hendrick Teeuwissen en Ans Ochse Arens (echtgenote van Herman Arens) speciaal herdacht omdat zij dat jaar daar waren begraven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]