Behangen

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het aanbrengen van behang

Behangen is het aanbrengen van behang op de muur. Dit direct ter eindafwerking of als onderlaag voor verdere afwerking.

Behangen begint met het klaarzetten van de lijm en hulpmiddelen om vervolgens de rollen behangpapier met een extra marge op de juiste lengte te knippen. De banen worden bij veel soorten behang met behangplaksel ingesmeerd, om ze daarna op de muur aan te brengen. Er zijn ook behangsoorten waarbij de muur wordt ingesmeerd.

De eerste baan wordt meestal met een schietlood recht gehangen. Er wordt dus niet gestart in de hoek omdat vrijwel geen enkele muur precies loodrecht is.

Volgende banen kunnen tegen elkaar aan gestoten, en vervolgens aangerold met een nadenroller. Als 'door de hoek' behangen wordt, moet eerst de ene wand gladgestreken worden, en daarna pas de andere.

De onder en bovenkant kan het beste met een afbreekmes afgesneden worden. Beneden kan het behang 'over de plint getrokken' worden, waarna het 'over de plint afgesneden' kan worden. Als laatste kan nog even worden aangeklopt met de borstel.

Om te beginnen worden op de behangtafel alle te plakken banen (uittellen) uitgerold, en met de juiste zijde boven gekeerd. Zo kan er aan één stuk door gewerkt worden met het aanbrengen van het behang.

Wanneer het behang een motief heeft, dient bij het op lengte knippen gelet te worden dat er genoeg extra lengte wordt geknipt om het motief op de juiste plek te schuiven. Vaak staat dit op de rol aangemerkt.

Om te voorkomen dat het behang op de muur vol met bellen en blazen komt te zitten, moet de behanglijm eerst goed in het behang trekken (een paar banen vooruit smeren). Dan moet het bovenaan de muur worden aangebracht, en voorzichtig naar beneden worden uitgestreken en naar de zijkanten.

Handige hulpmiddelen bij het behangen zijn:

  • behangtafel
  • borstel om de lijm aan te brengen
  • scherpe schaar
  • behangspatel of borstel om het behang vlak op de muur te strijken
  • slagmes of mes, afbreekmesjes
  • nadenrollertje

Er is ook glasvezelbehang dat meestal breder is (1 meter) dan gewoon behang (52/53 centimeter) en vliesbehang met ook een breedte van ca. 52 cm.

Bij deze behangsoorten wordt de muur ingesmeerd met speciale lijm met behulp van een roller of blokkwast. Hier is het belangrijk om voldoende lijm aan te brengen om ook weer blazen te voorkomen. Het teveel aan lijm wordt eronder vandaan gestreken met een spatel.

Glasvezelbehang moet worden afgewerkt met minimaal twee lagen (muur)verf.

Als na drogen toch blazen blijken te zijn ontstaan, kunnen deze voorzichtig ingesneden worden, waarna opnieuw lijm wordt aangebracht en het behang weer wordt gesloten. Let hierbij goed op dat de zijdes weer netjes aansluiten.

Voor alle soorten behang geldt dat de voorbereiding van het gladmaken van de muur en het met de juiste middelen voor te strijken. Dit voorkomt dat onregelmatigheden door het behang zichtbaar worden. Voorstrijken voorkomt dat de lijm te snel in de muur trekt waardoor blazen kunnen ontstaan.

Let bij nieuwbouwmuren en andere deels gepleisterde muren op grote kleurverschillen. Strijk hier voor met een voorstrijkmiddel dat dekkend is in kleur.

Zie de categorie Wallpaper hanging van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.