Beijum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Beijum
Wijk van Groningen
Map NL Groningen - Beijem.PNG
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Plaats Groningen
Coördinaten 53°15'NB, 6°36'OL
Oppervlakte 2,27 km²  
- land 2,25 km²  
- water 0,02 km²  
Inwoners (2017) 12.640[1]
Overig
Postcode(s) 9736-9737
Foto's
De Beijumerweg
De Beijumerweg

Beijum is een wijk in het noorden van de stad Groningen. De straatnamen hebben betrekking op heerden. Beijum werd gebouwd in de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw. De eerste bewoners van de nieuwe wijk betrokken hun nieuwbouwwoning in 1978. De wijk heeft twee winkelcentra.

  • Het sinds 2007 overdekte Winkelcentrum Beijum ligt aan de Stoepemaheerd in het westen van de wijk. Hier zijn twee supermarkten en enkele kleine winkels gevestigd.
  • In Beijum-Oost bevinden zich aan de Claremaheerd ook enkele winkels. In 2007 is ook dit winkelcentrum gerenoveerd. Hier is een bibliotheek en een supermarkt.

Geschiedenis[bewerken]

Beijum is één van de eerst bewoonde gebieden van de provincie Groningen. Al in de periode van 250 voor tot 150 na Chr. was er sprake van bewoning op de wierde Beiahêm[2]. Deze was gelegen aan zee (het brede estuarium van de Hunze) en werd in de 3e eeuw overspoeld. De verhoging van het landschap, waar de wierde gelegen moet hebben, is nog te zien bij het huidige gezondheidscentrum.

In de 11e eeuw werd begonnen met de afgraving van het veengebied en ontstond weer een dorp Beijum. Waarschijnlijk in de 12e of 13e eeuw werd een parochie met bijbehorende kerk gesticht in Beijum, waarvan de collatie rond 1460 in handen kwam van het Geertruidsgasthuis, waarna in 1475 de parochie werd opgeheven (de grond werd eigendom van het gasthuis) en de kerk werd gereduceerd tot een kapel. Waarschijnlijk is de kerk kort voor 1631 afgebroken. De locatie is onzeker, maar werd lange tijd vermoed ten zuidoosten van Beijumerweg 19. Bij een booronderzoek in 2008 werden hier echter geen resten aangetroffen.[3] De locatie werd daarop in 2012 van de monumentenlijst gehaald.[4]

Ten noorden van de nederzetting stond de gelijknamige borg Beyum (afgebroken in 1736). Het schathuis bleef staan en kan nog herkend worden in het pand Beijumerweg 15. Het kerkhof, behorende bij de ook afgebroken Middeleeuwse kapel in Beijum, bevindt zich nog op het terrein rond de boerderij in het midden van de wijk, waar een dierenweide met speeltuin en theeschenkerij gevestigd is. Rond 1900 werd het gehucht Beijnum genoemd.[5][6]

Het gehucht lag in de gemeente Bedum en kwam in 1969 (tegelijk met de gehele gemeente Noorddijk) bij de stad Groningen. De grote waterpartij die door de wijk loopt, met de naam Zuidwending of Noorddijkstermaar, is de verbrede grenswatergang.

Foto[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Lammert Doedens e.a. (2012): Boeren, burgers, Beijumers. Geschiedenis van de Groningse wijk Beijum. Groningen, Uitgeverij Leander.
  • Regiokrant Groningen, 21 november 2005 - Beijum, van wierdedorp tot heerdenwijk