Beit Jala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beit Jala
بيت جال
Plaats in Palestina Vlag van Palestina
Beit Jala
Beit Jala
Situering
Gouvernement Bethlehem
Coördinaten 31° 43′ NB, 35° 11′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 11.758[1]
Detailkaart
Verloop van de Israëlische Westoeverbarrière en de Groene Lijn in omgeving Bethlehem
Verloop van de Israëlische Westoeverbarrière en de Groene Lijn in omgeving Bethlehem
Portaal  Portaalicoon   Azië

Beit Jala (Arabisch: بيت جال ) is een Palestijnse plaats op de Westelijke Jordaanoever van de Staat Palestina. Het valt onder de administratieve controle van het gouvernement van Bethlehem.

In 2007 had Beit Jala 11.758[1] inwoners, waarvan de meerderheid christen is. Een minderheid is moslim.

Beit Jala is bekend door het oude klooster van Cremisan van de orde van de Salesianen, gelegen in de Cremisan vallei[2]. Het klooster is een belangrijke moderne wijnproducent met grote eigen kelders[3] De wijnproductie is hier al begonnen in de 19e eeuw. Verder is Beit Jala bekend vanwege varkenshouderijen, de productie van olijfolie, abrikozen en bouwsteen. Er wordt tabak verbouwd, er is textielnijverheid en een farmaceutische industrie die werkt voor de lokale markt. Er is ook een school, verbonden aan het klooster, waar honderden kinderen uit de omliggende dorpjes onderwijs genieten.

Israëlische Westoeverbarrière[bewerken]

Demonstratieve H. Mis van Palestijnse katholieken in de open lucht in de Cremisanvallei, waar de muur twee kloostergemeenschappen zal splitsen en zal afscheiden van de plaatselijke christelijke gemeenschap (2011)
"We refuse to be enemies": tekst op de grenssteen van 'Tent of Nations', gericht op Israëlische settlers in de omgeving om hen af te houden van het aanrichten van vernielingen. December 2011.

De Israëlische Westoeverbarrière van 2002 is hier grotendeels op bezet Palestijns gebied aangelegd, afwijkend van de overeengekomen wapenstilstandsgrens, de Groene Lijn van 1949, tussen Israël en Palestina. Hierdoor zijn de Palestijnse plaatsen Bethlehem, Beit Jala, Beit Sahour, Al Khadr en Ad Doha afgescheiden van de andere plaatsen in het Gouvernement Bethlehem, onder meer: Battir, Hussan, Al-Walaja, Nahhalin, Wadi Fukin, Al Jab'a, Khall Al Balluta en Beit Sakarya[4] Sinds Israël in 1967 de Westelijke Jordaanoever veroverd heeft, is reeds 3147 dunum (= 314,7 hectare), 22 procent van de oppervlakte van Beit Jala, onteigend om dit bij Jeruzalem te voegen.[5] Door de bouw van deze muur zijn reeds 50 families van hun private land afgesneden en dat kwijtgeraakt.[6]

Verdere uitbreiding van de Westoeverbarrière[bewerken]

Het klooster van Cremisan[bewerken]

In 2007 werd al eens 2000 dunum land (= 200 hectare) van het klooster van Cremisan onteigend voor de bouw van de barrière; in 2011 nog eens 3,7 hectare. Vóór de bouw van de muur was het gebied rond Beit Jala voor de bewoners van Bethlehem bovendien een plek om te recreëren. De geplande uitbreiding van de barrière zal de bezittingen van het klooster van Cremisan in twee delen splitsen en een groot deel privaat Palestijns land van 58 hoofdzakelijk christelijke families en het Vaticaans grondgebied van de twee Salesiaanse kloostergemeenschappen, waaronder een school, van elkaar afscheiden. [7][8]

Het Ministerie van Defensie van Israël beweert dat uitbreiding van de Westoeverbarrière nodig is voor de veiligheid, maar critici en lokale inwoners voeren aan dat het werkelijke doel is Palestijns land te annexeren om de illegale Israëlische nederzetting Har Gilo met de nederzetting Gilo bij Jeruzalem, eveneens op Palestijns grondgebied, te verbinden. Begin 2015 bezochten 16 bischoppen Cremisan evenals vertegenwoordigers van de Europese Unie om tegen de uitbreiding van de muur te protesteren. De burgemeester van Bethlehem had zich hiervoor rechtstreeks tot Paus Franciscus gewend.

Op 2 april 2015 blokkeerde het Hooggerechtshof van Israël de verdere uitbreiding van de Barrière, die de twee kloosters en de daaraan verbonden school van elkaar en van Beit Safafa zou afscheiden, en tevens van Al-Walaja[9]. Ondanks dat besluit kreeg het militaire gezag van Israël in juli 2015 het groene licht voor de uitbreiding van de barrière[10].

Tent of Nations[bewerken]

In Beit Jala bevindt zich ook het door onteigening bedreigde internationale vredeskamp "Tent of Nations", opgericht door de ter plaatse geboren Daoud Nassar. Hij startte dit project op het oude boerenbedrijf van zijn familie, dat in 1924-1925 geregistreerd was en waarvan de documenten in 1987 en 2000 nogmaals waren geactualiseerd. Desondanks werd in 1991 het gehele gebied door het Israëlische bestuur tot 'staatsgrond' verklaard. Terwijl daartegen een rechtszaak liep, werd er in 2001 een weg aangelegd over het land van Nassar[11]. Ondanks het feit dat er nog een rechtszaak loopt bij het Hooggerechtshof werden in de vroege ochtend van 19 mei 2014 ongeveer 1500 fruitbomen van het bedrijf door Israëlische bulldozers vernietigd[12]

Zie ook[bewerken]