Beit Jala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beit Jala
بيت جال
Plaats in Palestina Vlag van Palestina
Beit Jala
Beit Jala
Situering
Gouvernement Bethlehem
Coördinaten 31° 43′ NB, 35° 11′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 11.758[1]
Detailkaart
Verloop van de Israëlische Westoeverbarrière en de Groene Lijn in omgeving Bethlehem
Verloop van de Israëlische Westoeverbarrière en de Groene Lijn in omgeving Bethlehem
Portaal  Portaalicoon   Azië

Beit Jala (Arabisch: بيت جال ) is een Palestijnse plaats op de Westelijke Jordaanoever in de Staat Palestina. Het valt onder de administratieve controle van het gouvernement van Bethlehem.

In 2007 had Beit Jala 11.758[1] inwoners, waarvan de meerderheid christen is. Een minderheid is moslim.

Beit Jala is bekend door het oude klooster van Cremisan[2] van de orde van de Salesianen. Het klooster is een belangrijke, moderne wijnproducent met grote eigen kelders. De wijnproductie is hier al begonnen in de 19e eeuw. Verder is Beit Jala bekend vanwege varkenshouderijen, de productie van olijfolie, abrikozen en bouwsteen. Er wordt tabak verbouwd, er is textielnijverheid en een farmaceutische onderneming die werkt voor de lokale markt.

De Israëlische Westoeverbarrière die hier door de bezette Palestijnse gebieden heen loopt splitst de bezittingen van het klooster in twee delen. In 2007 werd al eens 2000 dunum land (= 200 hectare) van het klooster onteigend voor de bouw van de barrière; in 2011 nog eens 3,7 hectare. Vóór de bouw van de muur was het gebied rond Beit Jala voor de bewoners van Bethlehem een plek om te recreëren. [3] Hier zijn 57 gezinnen door de bouw van deze muur hun grond kwijtgeraakt.[4] Door de Westoeverbarrière, die gedeeltelijk op Palestijns gebied wordt gebouwd en daarmee afwijkt van de Groene Lijn, worden de Palestijnse plaatsen Bethlehem, Beit Jala, Beit Sahour, Al Khadr en Ad Doha afgescheiden van de andere plaatsen in het gouvernement Bethlehem: Battir, Hussan, Al-Walaja, Nahhalin, Wadi Fukin, Al Jab'a, Khall Al Balluta en Beit Sakarya[5] Nadat Israël de Westelijke Jordaanoever veroverd had in 1967 had het al 3147 dunum (= 314,7 hectare), 22 procent van de oppervlakte van Beit Jala, onteigend om dit bij Jeruzalem te voegen.[6]

Demonstratieve H. Mis van Palestijnse katholieken in de open lucht in de Cremisanvallei, waar de muur de plaatselijke christelijke gemeenschap in tweeën zal splitsen en het klooster zal afscheiden van die gemeenschap (2011)

In Beit Jala bevindt zich ook het door onteigening bedreigde internationale vredeskamp "Tent of Nations", opgericht door de ter plaatse geboren Daoud Nassar. Hij startte dit project op het oude boerenbedrijf van zijn familie, dat in 1924-1925 geregistreerd was en waarvan de documenten in 1987 en 2000 nogmaals waren geactualiseerd. Desondanks werd in 1991 het gehele gebied door het Israëlische bestuur tot 'staatsgrond' verklaard. Terwijl daartegen een rechtszaak liep, werd er in 2001 een weg aangelegd over de grond van Nassar[7]. Ondanks het feit dat er nog een rechtszaak loopt bij het Hooggerechtshof werden in de vroege ochtend van 19 mei 2014 ongeveer 1500 fruitbomen van het bedrijf door Israëlische bulldozers vernietigd[8]

Bronnen, noten en/of referenties