Beiwei Taiwudi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beiwei Taiwudi
Chinees keizer
Periode 423-452
Voorganger Beiwei Mingyuandi
Opvolger Tuoba Yu, prins van Nan'an
Dynastie Noordelijke Wei-dynastie

Beiwei Taiwudi (408-452), zijn persoonlijke naam was Tuoba Tao, was de derde keizer van de Noordelijke Wei-dynastie en regeerde van 423 tot 452.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd over het algemeen beschouwd als een capabele heerser. Tijdens zijn bewind verdubbelde de Noordelijke Wei in omvang en verenigde geheel Noord-China, waarmee een einde kwam aan de Periode van de Zestien Koninkrijken. Dit is het begin van de Zuidelijke en Noordelijke Dynastieën, de Liu Song-dynastie in het zuiden en de Wei-dynastie in het noorden.

Taiwudi was een vroom taoïst. In 444, op voorstel van zijn raadsman Cui Hao en in de overtuiging dat boeddhisten de opstand van Gai Wu (蓋吳) hadden gesteund, beval hij de afschaffing van het boeddhisme, op straffe van de dood. Op het eind van zijn regeerperiode kwam hij in ongenade, eerst wegens zijn onophoudelijke oorlogsvoeringen tegen het zuiden en omdat zijn besluiten meer en meer onvoorspelbaar werden. Uiteindelijk werd hij in 452 door zijn eunuch Zong Ai vermoord. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Tuoba Yu, de prins van Nan'an.