Belasitsa Petritsj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Belasitsa Petritsj
Naam Professional Football Club Belasitsa Petrich
Bijnaam Komitite
Opgericht 1923
Stadion Tzar Samuil
Capaciteit 9500
Voorzitter Vlag van Bulgarije Kostadin Hadzjiivanov
Trainer Vlag van Bosnië en Herzegovina Shukrie Goran
Competitie Vtora Liga
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

PFK Belasitsa Petritsj (Bulgaars: ПФК Беласица Петрич) is een Bulgaarse voetbalclub uit de stad Petritsj.

De club werd in 1923 opgericht. Na de oorlog nam de club onder de naam Ilinden Petritsj deel aan de nationale competitie dat op dat moment werd beslist in een knock-outfase. Levski Sofia schakelde de club 2 jaar op rij uit in de eerste ronde. In 1948 was het Spartak Sofia dat te sterk was. In 1957 fuseerden Stroitel, Tsjerveno zname, Torpedo en Spartak Petritsj tot één grote club, Belasitsa.

In 1980 keerde de club terug op het hoogste niveau, als Belasitsa en werd 13e. De volgende seizoenen eindigde de club rond dezelfde plaats en na een 12e plaats in 1984 degradeerde Belasitsa. Daarna zakte de club langzaam weg en degradeerde zelfs nog naar de 3e klasse. Daar werd de club in 1998 kampioen. Na de vicetitel in 1999 promoveerde Belasitsa voor de 2e maal op rij. Dit was echter te veel van het goede want de club degradeerde ook onmiddellijk terug. Na het volgende seizoen fusioneerde de club met Hebar 1920 Pazardzhik en nam de plaats van deze club in in de hoogste klasse. Belasitsa degradeerde opnieuw maar kon ook nu na één seizoen terugkeren.

Na 2 seizoenen in de middenmoot werd de club 6e in 2006. Na nog een achtste plaats het volgende seizoen ging het weer bergaf en in 2009 degradeerde de club opnieuw.