Belfort (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belfort (Maastricht)
Wijk van Maastricht
Map NL Maastricht - Belfort.PNG
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Coördinaten 50°50'54"NB, 5°39'45"OL
Oppervlakte 48 ha.  
Inwoners (2017) 2.585[1]

Belfort is een woonwijk in het westen van de gemeente Maastricht, in de Nederlandse provincie Limburg. Het is een typische tuinwijk uit de jaren 1960.

Ligging[bewerken]

Belfort wordt begrensd door de wijk Pottenberg in het noorden, Brusselsepoort in het noordoosten, Mariaberg in het zuidoosten, Daalhof in het zuiden en Hazendans in het westen. De wijk grenst tevens aan de Algemene Begraafplaats Tongerseweg.

Glazen crematie-urn (Centre Céramique)

Geschiedenis[bewerken]

Belfort is de vindplaats van het rijkst gevulde Romeinse graf in Maastricht tot nu toe. In 1964 werd in de nabijheid van de oude heirweg, de Via Belgica, een dubbelsarcofaag opgegraven met daarin een complete glas- en aardewerkuitzet en enkele metalen voorwerpen uit de 2e eeuw. De sarcofaag was 248 cm lang, 144 cm breed en 105 cm hoog. De crematieresten waren bijgezet in glazen urnen. Waarschijnlijk behoorde het graf bij een nabijgelegen villa rustica.[2]

De huidige tuinwijk is gebouwd in de jaren 1962-'67. Nagenoeg alle straatnamen in de wijk eindigen op het achtervoegsel -dreef en zijn vernoemd naar oude ambachten.

Architectuur en stedenbouw[bewerken]

Typische laagbouwflats uit de jaren 60 langs de Gewantmakersdreef. Op de hoek van de Keurmeestersdreef staat de Résidence l'Artisan (Harry Gulikers, 1995)

Belfort is onderverdeeld in vier sectoren, van elkaar gescheiden door de hoofdstraten Gewantmakersdreef en Keurmeestersdreef. De wijk bestaat grotendeels uit eengezinswoningen (rijtjeshuizen in groepjes van vier of zes) en uit laagbouwflats, waarvan het merendeel drie of vier vierdiepingen hoog zijn. Veel huizen in Belfort zijn wit.

De parochiekerk van Belfort is een eenvoudige, rechthoekige zaalkerk, gebouwd in 1975-'76 naar een ontwerp van architect Ben Verhey.[3]

Voorzieningen[bewerken]

Centraal in de wijk ligt aan de Keurmeestersdreef het buurtwinkelcentrum Belfort. Verder is er een basisschool (de John F. Kennedy school), een buurtcentrum ('t Förtsje), een rooms-katholieke kerk (H. Jozef) en een koninkrijkszaal van de Jehova's getuigen.

De wijk heeft geen eigen sportaccommodatie. De sporthal Belfort ligt in de wijk Brusselsepoort.

De wijk is per openbaar vervoer (Arriva-bus) goed bereikbaar.