Belfort (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belfort
Buurt van Maastricht
Map - NL - Maastricht - Wijk 02 Buitenwijk West - Buurt 02 Belfort.svg
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Wijk West
Coördinaten 50°50'54"NB, 5°39'45"OL
Oppervlakte 49 ha.  
Inwoners (2017) 2.585[1]
Overig
Postcode(s) 6216
Buurtnummer 09350202

Belfort is een naoorlogse woonwijk in het westen van de Nederlandse stad Maastricht. Het is tevens een van de 44 officiële buurten binnen de gemeente Maastricht. Belfort is een typische tuinwijk uit de jaren 1960 met veel groen.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Belfort wordt begrensd door de buurt Pottenberg in het noorden, Brusselsepoort in het noordoosten, Mariaberg in het zuidoosten, Daalhof in het zuiden en Hazendans in het westen. De buurt grenst tevens aan de Algemene Begraafplaats Tongerseweg.[2]

Glazen crematie-urn (Centre Céramique)

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Belfort is de vindplaats van het rijkst gevulde Romeinse graf in Maastricht tot nu toe. In 1964 werd in de nabijheid van de oude heirweg, de Via Belgica, een dubbelsarcofaag opgegraven met daarin een complete glas- en aardewerkuitzet en enkele metalen voorwerpen uit de 2e eeuw. De sarcofaag was 248 cm lang, 144 cm breed en 105 cm hoog. De crematieresten waren bijgezet in glazen urnen. Waarschijnlijk behoorde het graf bij een nabijgelegen villa rustica.[3]

De huidige tuinwijk is gebouwd in de jaren 1962-67. Nagenoeg alle straatnamen in de buurt eindigen op het achtervoegsel -dreef en zijn vernoemd naar oude ambachten.

Architectuur en stedenbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Typische laagbouwflats uit de jaren 60 langs de Gewantmakersdreef. Op de hoek van de Keurmeestersdreef staat de Résidence l'Artisan (Harry Gulikers, 1995)

Belfort is onderverdeeld in vier sectoren, van elkaar gescheiden door de hoofdstraten Gewantmakersdreef en Keurmeestersdreef. De buurt bestaat grotendeels uit eengezinswoningen (rijtjeshuizen in groepjes van vier of zes) en uit laagbouwflats, waarvan het merendeel drie of vier vierdiepingen hoog zijn. Veel huizen in Belfort zijn wit.

De parochiekerk van Belfort is een eenvoudige, rechthoekige zaalkerk, gebouwd in 1975-'76 naar een ontwerp van architect Ben Verhey.[4]

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Centraal in de buurt ligt aan de Keurmeestersdreef het buurtwinkelcentrum Belfort. Verder is er een basisschool (de John F. Kennedy school), een buurtcentrum ('t Förtsje), een rooms-katholieke kerk (H. Jozef) en een koninkrijkszaal van de Jehova's getuigen.

De buurt heeft geen eigen sportaccommodatie. De sporthal Belfort ligt in Brusselsepoort.

Belfort is per openbaar vervoer (Arriva-bus) goed bereikbaar.

Zie de categorie Belfort (Maastricht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.