Belgisch-Britse betrekkingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belgisch-Britse betrekkingen
Vlag 1 - Vlag 2
Kaart met daarop België en Verenigd Koninkrijk
 België

De betrekkingen tussen België en het Verenigd Koninkrijk bestaan sinds België zich afscheurde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De monarchen van beide landen behoren tot het Huis Saksen-Coburg en Gotha.

Landenvergelijking[bewerken | brontekst bewerken]

Flag of Belgium (civil).svg België Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Bevolking 11.720.716 (2020) 65.761.117 (2020)
Oppervlakte 30.528 km² 242.495 km²
Dichtheid 383,9/km² (2020) 271,2/km² (2020)
Hoofdstad Brussel Londen
Regeringsvorm Federale monarchie Constitutionele monarchie - Parlementaire democratie
Officiële talen Nederlands, Frans, Duits o.a. Engels

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 10de eeuw had Engeland handel met het Graafschap Vlaanderen. Vlamingen en Brabanders waren belangrijk in de Normandische verovering van Engeland (1066). De Vlaamse lakenindustrie hing voor een groot deel af van de invoer van Engelse wol. Door de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk raakten de economische belangen van Vlaanderen in conflict met de politieke aanhorigheid. Graaf Lodewijk van Nevers kwam zijn leenplicht tegenover Filips VI van Frankrijk na, maar werd buitenspel gezet door Jacob van Artevelde, die een voor een burger uitzonderlijke band had met koning Edward III van Engeland.

In de 15e en 16e eeuw emigreerden veel vaklui en kunstenaars van de Nederlanden naar Engeland, zoals de textielarbeiders en glazeniers in Southwark. Tijdens de godsdiensttroebelen waren er calvinistische vluchtelingenkerken in Londen, Sandwich en Norwich. Ze speelden een rol in de Beeldenstorm van 1566.

Het Verenigd Koninkrijk was een van de mogendheden die in 1814 de Acht Artikelen van Londen opstelde om de Belgische departementen in te delen bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Belgische Revolutie van 1830 erkende het Verenigd Koninkrijk enigszins schoorvoetend de onafhankelijkheid. In het Verdrag van Londen uit 1839 tekenden de Europese grootmachten voor de neutraliteit van België en Nederland. Toen België in de Eerste Wereldoorlog door Duitsland werd aangevallen, kwam het Verenigd Koninkrijk als garant van de neutraliteit ter hulp. De Rape of Belgium wekte veel sympathie op en talrijke vluchtelingen werden opgevangen over het Kanaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren beide landen opnieuw bondgenoten. De Regering-Pierlot V zetelde in Londen. België werd toen bevrijd door onder andere het Verenigd Koninkrijk.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Elke dag rijdt de hogesnelheidstrein Eurostar frequent tussen Brussel en Londen.

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Beide landen zijn lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie en de OVSE.

Migratie[bewerken | brontekst bewerken]

Er wonen zo'n 21.668 Belgen in het Verenigd Koninkrijk.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Joseph Lefèvre, L'Angleterre et la Belgique à travers les cinq derniers siècles, 1946, 306 p.
  • Harry De Paepe, De twee kanten van het Kanaal. Een geschiedenis van Engeland & de Nederlanden, 2019, ISBN 9789460018305