Belgisch-Duitse betrekkingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Belgisch-Duitse betrekkingen
Vlag 1 - Vlag 2
Kaart met daarop België en Duitsland
 België
Ambassade van België in Berlijn

Onder de Belgisch-Duitse betrekkingen worden de internationale betrekkingen tussen België en Duitsland verstaan. Deze betrekkingen gaan terug tot de oprichting van het Duitse Keizerrijk in 1871. Beide landen zijn leden van de OVSE en NAVO. Ook zijn beide landen oprichters van de EEG. Beide landen maken verder deel uit van de Schengenzone en hebben de euro als munteenheid. België heeft een ambassade in Berlijn. Duitsland heeft op zijn beurt een ambassade in Brussel.

Landenvergelijking[bewerken | brontekst bewerken]

België Duitsland
Bevolking 11.720.716 (2020) 80.159.662 (2020)
Oppervlakte 30.528 km² 357.121 km²
Dichtheid 383,9/km² (2020) 224,5/km² (2020)
Hoofdstad Brussel Berlijn
Regeringsvorm Federale monarchie Parlementaire republiek
Officiële talen Nederlands, Frans en Duits Duits

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, valt Duitsland het neutrale België aan. Na de oorlog worden de zogenoemde Oostkantons onderdeel van België voor vergelding van de oorlogsschade van Duitsland. De Oostkantons bevatten onder andere de plaatsen Eupen, Malmedy en Sankt Vith. Hierdoor wordt het Duits de derde officiële taal van België.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Vijf keer per dag rijdt de hogesnelheidstrein Thalys vanuit Brussel via Luik naar Keulen. Drie keer per dag rijdt de Thalys door naar Dortmund. Ook rijdt er vier keer per dag een ICE tussen Brussel en Frankfurt am Main.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]