Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties is een Belgisch samenwerkingsverband van zeven grote Belgische humanitaire organisaties. Het is ook bekend als "Consortium 12-12" of kortweg 12-12, vanwege zijn gezamenlijk rekeningnummer BE19 0000 0000 1212, bedoeld om het publiek in België bij zware humanitaire catastrofes tot solidariteit te bewegen.

De samenwerking begon eind van de jaren zeventig, naar aanleiding van de hongersnood in Somalië en het einde van de genocide in Cambodja. Om efficiënt de dringende en noodzakelijke financiële middelen samen te brengen werd een Consortium voor Noodhulp opgericht. Door de communicatie naar het publiek te bundelen en efficiënte contacten te leggen met pers en media tracht men de vrijgevigheid en solidariteit van de bevolking aan te moedigen tegen een zo laag mogelijke kost. De samenwerking laat ook toe om op pragmatische wijze de krachten te bundelen met het oog op een optimale steun aan de slachtoffers.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de voorbije decennia is de samenstelling van het Consortium geëvolueerd. De huidige leden van vzw Consortium 12-12 zijn:

Deze zeven organisaties beschikken over gespecialiseerde diensten voor noodhulp en maken deel uit van een internationaal netwerk, hetgeen toelaat snel overal ter wereld efficiënte hulp te bieden. Tijdens humanitaire operaties werken deze organisaties, via hun lokale afdelingen of internationale structuren, ook vaak daadwerkelijk samen in de hulpverlening op het terrein.

Hulp bij natuurrampen en humanitaire crisissen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds het einde van de jaren zeventig biedt het Consortium hulp bij zware crisissen, waaronder :


Gelden die in het kader van campagnes van het Consortium voor noodhulpsituaties worden ingezameld worden onder de lidorganisaties van het Consortium verdeeld op basis van een vooraf afgesproken verdeelsleutel. Met de toegewezen fondsen zetten de lidorganisaties noodhulpinterventies op het terrein op.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]