Bella Fromm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bella Fromm (Neurenberg, 20 december 1890New York, 9 februari 1972) was een Duits journaliste van Joodse afkomst. In 1938, vluchtte zij naar de Verenigde Staten. Daar schreef zij Blood and Banquets. A Berlin Social Diary.

Biografie[bewerken]

Bella Fromm werd geboren in een welstellende Joodse wijnhandelaarsfamilie, in Kitzingen, in de Duitse deelstaat Beieren. Zij was nog kind toen haar vader stierf. In 1911 trouwde zij met Max Israel, een Joodse handelaar. In 1913 werd hun dochter, Grete-Ellen geboren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte Fromm als vrijwilliger voor het Duitse Rode Kruis. In 1918, bij het overlijden van haar moeder, erfde zij het familiefortuin. Bella Fromm scheidde van Israel in 1919. De inflatie van 1923 en de ineenstorting van het bedrijf van haar tweede echtgenoot, Karl Julius Steuermann, maakten een eind aan haar welstand en zij moest nu zelf gaan werken om in haar levensonderhoud te voorzien.

Journaliste[bewerken]

Fromm ging bij de uitgeverij Ullstein Verlag, werken als journaliste voor de kranten van Ullstein, zoals de Berliner Zeitung en de Vossische Zeitung.Aanvankelijk beperkt ze zich tot de vrouwelijke journalistieke rollen zoals mode en sociale roddels. Als diplomatiek correspondente en als society-journaliste in Berlijn werd ze meer en meer bekend in de Berlijnse hogere kringen. Naar eigen zeggen kende ze heel wat vooraanstaande persoonlijkheden, zoals Aristide Briand, Konstantin von Neurath, Leni Riefenstahl... Zijzelf beweerde later dat ze zelfs Hitler, Hermann Göring, Rudolf Hess en Joseph Goebbels ontmoet had. Maar volgens haar zeggen heeft ze nooit sympathie voor de nazi's gehad.

Jodenvervolging[bewerken]

In 1933 kwamen de nazi's aan de macht. Journalisten van Joodse afkomst kregen beroepsverbod. Fromm bleef aanvankelijk schrijven onder een schuilnaam. In 1934 stuurde zij haar dochter naar de Verenigde Staten. Werken in de journalistiek werd moeilijker en Fromm ging in de familiale wijnhandel tot ook deze handelsactiviteit niet meer toegankelijk was voor Joden. In 1938, twee maanden voor de Kristallnacht, verliet zij Duitsland.

De Verenigde Staten[bewerken]

In New York had Bella Fromm verschillende baantjes als naaister, serveerster en secretaresse. Zo ontmoette ze er haar derde echtgenoot Peter Wolffheim. Vanaf 1941 namen ook de Amerikanen deel aan de Tweede Wereldoorlog. Fromm besliste haar ervaringen tijdens de Weimarrepubliek en in nazi-Duitsland neer te schrijven. Blood and Banquets kwam uit in 1942 en werd een bestseller in Amerika. In het boek uitte zij haar bezorgdheid over de opkomst van het nationaalsocialisme. Fromm beweerde dat ze de delen uit haar dagboek letterlijk overgenomen had zoals zij ze oorspronkelijk had opgetekend. De Amerikaanse historicus Henry Ashby Turner betwist deze bewering.

Terugkeer naar Duitsland[bewerken]

In 1946, na de Tweede Wereldoorlog keerde Fromm niet-permanent terug naar Duitsland. Dit om onderzoek te doen voor haar boeken en werken. In 1961 publiceert ze een roman, Die Engel weinen (The Angels Cry).Deze roman is gebaseerd op haar ervaringen in ballingschap.

Eerbetuiging[bewerken]

  • 1958 - Kruis voor Verdienste Eerste Klasse van de Bondsrepubliek Duitsland

Bronnen[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • (en) Fromm, B. Blood and banquets. A Berlin Social Diary, Harper & Bros in association with Cooperation Pub. Co, London/New-York, 1942
  • (de) Fromm, B. Die Engel weinen: Roman, Zettner, Würzburg, 1961
  • (de) Fromm, B. …und war doch umsonst: Roman, Zettner, Würzburg, 1961
  • (de) Fromm, B. Als Hitler mir die Hand küsste, Rowohlt, Berlijn, 1993
  • (nl) Fromm, B. Bloed en banketten: society reporter in Berlijn, Kritak, Leuven, 1991, vertaald door Jaap van der Wijk
  • (de) Matzen, N. Bella Fromm-Viele Leben in Einem: Societylady, Journalistin, Bestsellerautorin im Exil, in Medien&Zeit, september 2009
  • (en) Turner, H.A. Two dubious Third Reich diaries, Central European History 33 (2000), n°3.