Belle en het Beest (1991)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Belle en het Beest (Disneyfilm))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belle en het Beest (Beauty and the Beast)
BeautyandBeast2.PNG
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Gary Trousdale
Kirk Wise
Producent Don Hahn
Scenario Linda Woolverton
Hoofdrollen Paige O'Hara
Robby Benson
Richard White
Jerry Orbach
David Ogden Stiers
Angela Lansbury
Muziek Alan Menken
Howard Ashman
Distributie Walt Disney Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 22 november 1991
Vlag van Nederland 26 november 1992
Genre Animatie
Speelduur 84 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 20.000.000
Opbrengst $ 403.476.931
Gewonnen prijzen 24
Overige nominaties 20
Vervolg Belle en het Beest: Een Betoverd Kerstfeest
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Belle en het Beest (Engels: Beauty and the Beast) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1991 van Walt Disney Pictures. Het is de 30e animatiefilm van Disney. Het verhaal is gebaseerd op dat uit het gelijknamige volksverhaal van Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Het verhaal in de Disney-film wijkt hier op enkele punten van af.

De film is geregisseerd door Gary Trousdale en Kirk Wise. Het scenario kwam van Linda Woolverton, de muziek van Alan Menken en de liedteksten van Howard Ashman.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film begint met een auctoriële verteller, die vertelt hoe een jonge en mooie, maar zeer arrogante prins wordt vervloekt door een tovenares die hem in de gedaante van een oude vrouw om onderdak vroeg waarna hij weigerde. De prins moet voor straf als een afzichtelijk beest verder leven. De vloek zal enkel kunnen worden verbroken als hij op iemand verliefd wordt en diezelfde persoon ook op hem verliefd wordt. Als dit niet gebeurt vóór zijn 21ste verjaardag, de dag dat het laatste rozenblaadje van de magische roos van de tovenares valt, zal hij voor altijd als het Beest moeten leven. De vloek treft ook het voltallige personeel van de prins; zij veranderen in huishoudelijke voorwerpen, maar met behoud van al hun menselijke vermogens en eigenschappen, inclusief de spraak.

Vervolgens wordt ingezoomd op een dorpje op het Franse platteland. Hier wonen Belle en haar vader, de uitvinder Maurice. Belle is het knapste meisje van het dorp en brengt haar tijd het liefst door met lezen. Beiden worden echter door de dorpelingen echter als zonderlingen gezien, Belle omdat ze zoveel leest en Maurice vanwege zijn rare uitvindingen. Gaston, de sterkste en knapste man van het dorp, heeft een oogje op Belle, maar zij ziet hem niet staan.

Maurice gaat met een uitvinding naar een beurs, maar verdwaalt onderweg. Na te zijn aangevallen door wolven belandt hij in het kasteel van het Beest. De betoverde dienaren heten hem hartelijk welkom, maar het Beest zelf moet niets weten van de indringer. Maurice wordt opgesloten in de toren. Omdat haar vader niet terugkeert, gaat Belle naar hem op zoek waarna ook zij in het kasteel belandt. Daar maakt ze met het Beest een deal: ze zal vrijwillig voor de rest van haar leven bij hem blijven als hij haar vader laat gaan. Het Beest gaat akkoord.

Het Beest wordt er door zijn betoverde personeel op gewezen dat hij de vloek kan verbreken als het hem lukt om met Belle een liefdesband op te bouwen. 's Avonds vraagt het Beest aan Belle of ze met hem wil dineren, maar Belle moet niets van hem hebben en weigert. Belle krijgt meer vrijheid dan haar vader: zij mag door het kasteel rondlopen, behalve in de zijvleugel, daar staat namelijk de roos. Op een bepaald moment komt Belle, nieuwsgierig geworden, toch in de zijvleugel. Het Beest betrapt haar en jaagt haar het kasteel uit, maar krijgt even later spijt van zijn daad en gaat haar achterna. Hij redt haar van een troep wolven en de twee keren terug naar het kasteel. Het Beest is gewond geraakt en Belle verzorgt hem. Hierdoor begint de band tussen de twee langzaamaan steeds hechter te worden, terwijl ze elkaar eerst haatten. Het Beest doet Belle zijn hele bibliotheek cadeau en zij is hiermee ontzettend blij. Het hoogtepunt van hun groeiende relatie is een romantisch avondje waarbij Belle en het Beest in de balzaal dansen op het lied 'Belle en het Beest', gezongen door mevrouw Tuit(de theepot).

Ondertussen probeert Maurice de dorpelingen zover te krijgen dat ze hem helpen Belle te redden, maar niemand gelooft zijn verhaal over het Beest. Maurices gedrag brengt Gaston wel op een onzalig idee om Belle te chanteren: hij sluit een deal met de eigenaar van het lokale gesticht om Maurice daar op te laten sluiten als Belle niet instemt om met Gaston te trouwen. Maurice gaat ten einde raad zelf maar weer naar het kasteel maar bezwijkt al snel door uitputting. Wanneer Belle via de toverspiegel van het Beest verneemt wat er met haar vader is gebeurd, laat het Beest haar gaan zodat ze hem naar huis kan brengen. Hij houdt nu zoveel van haar dat hij dit niet kan weigeren, ook al betekent het voor hemzelf dat alle hoop om de betovering nog op tijd te verbreken hiermee vervlogen is. Het Beest geeft Belle tevens zijn toverspiegel mee, zodat ze hem altijd kan zien. Barstje, het theekopje (eigenlijk een jongetje van een jaar of zes), reist mee als verstekeling.

Belle vindt haar vader en de twee keren huiswaarts. Daar wachten Gaston en de dorpelingen hen al op. Om te bewijzen dat haar vader niet gek is, toont Belle het Beest aan de dorpelingen via de spiegel. Dit heeft een averechts effect, want Gaston overtuigt de dorpelingen ervan dat het Beest een gevaarlijk monster is dat zo snel mogelijk vernietigd moet worden. Belle en Maurice worden opgesloten terwijl Gaston en de dorpelingen naar het kasteel vertrekken. Barstje helpt de twee later ontsnappen met Maurices eigen uitvinding, maar tegen die tijd zijn de dorpelingen al bij het kasteel gearriveerd en beuken de poort in.

In het kasteel breekt een veldslag los tussen de dorpelingen en de betoverde kasteelbewoners, waarbij de dorpelingen uiteindelijk worden verjaagd. Gaston kan echter aan het gevecht ontkomen, spoort het Beest op dat zich eenzaam in een vertrek heeft opgesloten en gooit hem naar buiten op een kanteel. Aanvankelijk laat het Beest Gaston nog zijn gang gaan omdat zijn eigen leven toch al verloren is, maar wanneer het Beest ziet dat Belle is teruggekeerd krijgt hij nieuwe moed. Hij vecht nu terug en overmeestert Gaston met gemak. Gaston doet alsof hij zich overgeeft, maar zodra het Beest zich omdraait en Belle opzoekt steekt Gaston hem neer. Met zijn laatste kracht slaat het Beest Gaston van de kasteelmuur, zodat hij in de afgrond valt.

Belle bereikt het stervende Beest en bekent eindelijk dat ze van hem houdt. Daarmee wordt de betovering net op tijd verbroken. Het Beest verandert weer in de knappe prins van vroeger en geneest daarbij meteen ook van al zijn verwondingen. Ook het betoverde personeel verandert weer in echte mensen. Belle en de prins trouwen en leven nog lang en gelukkig.

Rolverdeling[bewerken]

Engelstalige versie[bewerken]

Acteur Personage
O'Hara, Paige Paige O'Hara Belle
Benson, Robby Robby Benson Beast
White, Richard Richard White Gaston
Orbach, Jerry Jerry Orbach Lumière
Stiers, David Ogden David Ogden Stiers Cogsworth
Lansbury, Angela Angela Lansbury Mrs. Potts
Pierce, Bradley Bradley Pierce Chip
Everhart, Rex Rex Everhart Maurice
Corti, Jesse Jesse Corti Lefou
Worley, Jo Anne Jo Anne Worley Wardrobe
Smith, Hal Hal Smith Philippe
Robertson, Kimmy Kimmy Robertson Fifi
Jay, Tony Tony Jay Monsieur D'Arque
Stiers, David Ogden David Ogden Stiers Verteller

Nederlandstalige versie[bewerken]

Acteur Personage
Kruijf, Joke de Joke de Kruijf Belle
Fruithof, Rob Rob Fruithof Beest
Poort, Henk Henk Poort Gaston
Gelderman, Arnold Arnold Gelderman Lumière
Lutz, Luc Luc Lutz Pendule
Orri, Henny Henny Orri Mevrouw Tuit
Ravensteijn, Remy Remy Ravensteijn Barstje
Wegter, Jan Jan Wegter Maurice
Kraaijkamp jr., Johnny Johnny Kraaijkamp jr. Lefou
Libosan, Trudy Trudy Libosan Kast
Smith, Hal Hal Smith Philippe
Zeevaarder, Wynanda Wynanda Zeevaarder Fifi
Made, Sacco van der Sacco van der Made Monsieur D'Arque
Linnebank, Gees Gees Linnebank Verteller

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

Belle en het Beest was een van de verhalen die door Walt Disney was uitgekozen voor een mogelijke verfilming na het succes van zijn allereerste lange film, Sneeuwwitje en de zeven dwergen.[1][2] Pogingen om het verhaal in filmvorm te gieten waren reeds ondernomen in de jaren 30 en 40, maar werden uiteindelijk opgegeven omdat het met de destijds beschikbare middelen te lastig zou worden.[1] Bovendien zou Disney volgens Peter Nichols ontmoedigd zijn om de film te maken nadat in 1946 Jean Cocteau reeds met een verfilming van dit verhaal kwam.

Na het succes van De kleine zeemeermin haalde The Walt Disney Company de plannen voor Belle en het Beest echter weer uit de kast. Het originele scenario dat reeds was geschreven werd verworpen, omdat dit verhaal niet aan zou slaan volgens de producers.[1] Howard Ashman, Alan Menken, en Don Hahn werden nu op het project gezet. Hahn nodigde regisseurs Kirk Wise en Gary Trousdale uit om de film te regisseren. Ashman en Menken werkten nauw samen met de schrijvers om een "Broadway-achtige" film te maken. Omdat in het originele verhaal maar twee belangrijke personages voorkwamen, werden er een hoop personages bijbedacht zoals het personeel van het beest en Gaston.

De openingsscène van de film, waarin de voorgeschiedenis wordt verteld, is uniek vanwege het feit dat deze bestaat uit tekeningen van glas-in-loodramen waarin het verhaal staat uitgebeeld. Dit werd gedaan om de traditionele sfeer van Disneyfilms gebaseerd op sprookjes te behouden zonder een boek te hoeven tekenen, wat in het verleden al zo vaak was gedaan.

De film bevat enkele verwijzingen naar The Sound of Music (zoals in een scène met Belle op een heuveltop) en andere Disneyfilms.[3]

In het eindscenario zijn enkele van de oorspronkelijke scènes weggelaten. Zo duurde Belles verblijf in de bibliotheek van het Beest aanvankelijk veel langer en ze zou hier nog meer nieuwe karakters (i.e. tot voorwerpen omgetoverde kasteelbewoners) hebben ontmoet.[4]

Stemmen[bewerken]

De keuze van de stemacteurs had soms flink wat voeten in de aarde. Met name voor de stem van Gaston was lastig iemand te vinden, maar volgens de producers stak acteur Richard White met kop en schouders boven de andere kandidaten uit.

Tijdens de eerste opnames van de stemmen waren producers dermate onder de indruk van Bradley Pierces rol als Barstje (Chip), dat ze besloten meer scènes met dit personage toe te voegen.[5]

In de Chinese nasynchronisatie van Belle en het Beest doet Jackie Chan de stem van het beest.

Muziek[bewerken]

Volgens Alan Menken was Belle het eerste lied dat hij en Howard Ashman schreven voor de film.[5] Het nummer werd live opgenomen met een orkest en de filmploeg in een kamer.

Het lied Be Our Guest was oorspronkelijk gepland voor de scène waarin Maurice het kasteel betreedt en verwelkomd wordt door het personeel, maar Bruce Woodside vond het nummer geschikter voor Belle daar zij een van de centrale personages is.[5] Human Again, een nummer dat het uiteindelijk niet gered heeft tot de originele versie van de film, werd alsnog aan de film toegevoegd voor de speciale uitgave.

Alle nummers in de film waren de een na laatste complete werken voor een film door Ashman. Want hij heeft namelijk ook een aantal nummers geschreven voor Aladdin. Maar hij heeft de film Aladdin nooit meegemaakt. Hij stierf zes maanden voor de uitkomst van de film Beauty and the beast. Aan het eind van de film is een eerbetoon aan hem opgenomen: "To our friend, Howard, who gave a mermaid her voice, and a beast his soul. We will be forever grateful. Howard Ashman 1950–1991".

Nederlandse soundtrack:

 1. "Opening" - Gees Linnebank
 2. "Belle" - Joke de Kruijf, Henk Poort, Johnny Kraaijkamp jr. & Koor
 3. "Belle (Reprise)" - Joke de Kruijf
 4. "Gaston" - Henk Poort, Johnny Kraaijkamp jr. & Koor
 5. "Gaston (Reprise)" - Henk Poort, Johnny Kraaijkamp jr. & Koor
 6. "Kom Erbij" - Arnold Gelderman, Henny Orri & Koor
 7. "Er Is Iets" - Joke de Kruijf, Rob Fruithof, Arnold Gelderman, Henny Orri & Luc Lutz
 8. "Het Wraaklied" Henk Poort, Johnny Kraaijkamp jr. & Koor
 9. "Belle En Het Beest" - Henny Orri
 10. "Naar De Jaarmarkt" - Instrumentaal
 11. "De Westelijke Vleugel" - Instrumentaal
 12. "Het Beest Laat Belle Gaan" -Instrumentaal
 13. "Gevecht Op De Toren" - Instrumentaal
 14. "Verandering" - Instrumentaal & Koor
 15. "Beauty And The Beast" - Céline Dion & Peabo Bryson

('Mens weer te zijn' is nooit uitgebracht op een Nederlandse soundtrack)

Originele Engelse soundtrack:

 1. "Prologue" - David Ogden Stiers
 2. "Belle" - Paige O'Hara, Richard White, Jesse Corti & Chorus
 3. "Belle (Reprise)" - Paige O'Hara
 4. "Gaston" - Richard White, Jesse Corti & Chorus
 5. "Gaston (Reprise)" - Richard White, Jesse Corti & Chorus
 6. "Be Our Guest" - Jerry Orbach, Angela Lansbury & Chorus
 7. "Something There" - Paige O'Hara, Robby Benson, Jerry Orbach, Angela Lansbury & David Ogden Stiers
 8. "Human Again" -Jerry Orbach, Angela Lansbury, David Ogden Stiers, Jo Anne Worley & Chorus
 9. "The Mob Song" Richard White, Jesse Corti & Chorus
 10. "Beauty and the Beast" - Angela Lansbury
 11. "To the Fair" - Instrumental
 12. "West Wing" - Instrumental
 13. "The Beast Lets Belle Go" - Instrumental
 14. "Battle on the Tower" - Instrumental
 15. "Transformation" - Instrumental & Chorus
 16. "Beauty And The Beast" - Céline Dion & Peabo Bryson

Ontvangst[bewerken]

De film werd al met al een groot succes en kreeg vanuit bijna alle richtingen positieve reacties. De film had anno 2015 een score van 93% van de critici en een score van 92% van het publiek op Rotten Tomatoes. Bij de originele uitgave in 1991 haalde Disneys Beauty and the Beast in de Verenigde Staten 145 miljoen dollar op, en wereldwijd 403 miljoen. Daarmee was het de op twee na succesvolste film van 1991, na Terminator 2: Judgment Day en Robin Hood: Prince of Thieves.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Academy Awards
Prijs Ontvanger
Gewonnen:
Beste Originele muziek Alan Menken
Beste originele nummer ("Beauty and the Beast") Alan Menken & Howard Ashman
Genomineerd:
Beste film Don Hahn
Beste originele nummer ("Belle") Alan Menken & Howard Ashman
Beste originele nummer ("Be Our Guest") Alan Menken & Howard Ashman
Beste geluid Terry Porter, Mel Metcalfe, David J. Hudson & Doc Kane
Golden Globes
Award Resultaat
Best Film Gewonnen
Beste Originale Muziek Gewonnen
Beste Originale Lied (voor "Beauty and the Beast") Gewonnen
Beste Originele Lied (voor "Be Our Guest") Genomineerd
Grammy Awards
Award Resultaat
Beste Album voor Children Gewonnen
Best Pop Performance by a Group or Duo With Vocal (voor Beauty and the Beast) Gewonnen
Song of the Year (voor Beauty and the Beast) Genomineerd
Best Instrumental Composition Written for a Motion Picture Gewonnen
Best Song Written Specifically for a Motion Picture or for Television (voor Beauty and the Beast) Gewonnen
Beste lied (voor Beauty and the Beast) Genomineerd
Overige Awards
Award Resultaat
ASCAP Film and Television Music Awards: Most Performed Songs in a Motion Picture Gewonnen
Academy of Science Fiction, Fantasy, and Horror Films: Best dvd Classic Film Release Gewonnen
Academy of Science Fiction, Fantasy, and Horror Films: Beste Muziek Gewonnen
Annie Awards: Beste Animatiefilm Gewonnen
BAFTA Awards: Beste Originele Filmmuziek Genomineerd
BAFTA Awards: Beste Special Effects Genomineerd
BMI Film and TV Awards: BMI Film Music Award Gewonnen
DVD Exclusive Awards: Best Overall New Extra Features, Library Release Gewonnen
DVD Exclusive Awards: Best Menu Design Genomineerd
Hugo Awards: Best Dramatic Presentation Genomineerd
Kansas City Film Critics Circle Awards: Best Animated Feature Gewonnen
Los Angeles Film Critics Association Awards: Best Animation Gewonnen
Motion Picture Sound Editors: Best Sound Editing, Animated Feature Gewonnen
National Board of Review: Special Award for Animation Gewonnen
Satellite Awards: Best Youth dvd Genomineerd
Young Artist Awards: Outstanding Family Entertainment of the Year Gewonnen

Spin-offs en vervolgen[bewerken]

De film kreeg twee sequels in de vorm van direct-naar-videofilms: Belle en het Beest: Een Betoverd Kerstfeest en Belle en het Beest: Belle's Wonderlijke Verhalen. Het succes van de film leidde uiteindelijk ook tot een musical.

Overige bewerkingen[bewerken]

Het verhaal kent naast de bekende Disney-verfilming nog een aantal andere bewerkingen. In 1946 was de verfilming van Cocteau al uitgekomen. In 1987 werd er een eerste Amerikaanse tv-serie gemaakt. In 2012 volgde een tweede, eveneens Amerikaanse tv-serie.[6] In 2017 werd een live-action film gemaakt van het verhaal.

Trivia[bewerken]

 • Het beest heeft in de Disneyfilm geen naam, hij wordt slechts aangesproken met ‘Beest’.
 • In het videospel The D Game uit 1998 wordt de naam van het Beest weergegeven als "prins Adam".
 • Aan het begin van de film, als verteld wordt hoe de prins verandert in het Beest, heeft Alan Menken een melodie gebruikt die geïnspireerd is op een onderdeel uit Le Carnaval des Animaux van de Franse componist C. Saint-Saëns: Aquarium.
 • In de proloog van de film staat op een glas-in-loodraam de Latijnse spreuk “vincit qui se vincit” (wie zichzelf overwint, overwint) te lezen.
 • Belle is als enige in haar dorp in het blauw gekleed, om aan te geven dat zij anders is. Later verschijnt het Beest tijdens het diner ook in het blauw. Belle verschijnt bij deze gelegenheid echter in het geel.
 • De uithangborden bij de winkels in het dorp zijn alle Frans (boucherie, boulangerie, chapeau, l’argent, la vogue, la puissance, le + jambon, plantes et fleurs, café), behalve de boekwinkel, daar luidt de tekst op het uithangbord ‘bookseller’.
 • Belles lievelingsboek vertoont opvallend veel overeenkomsten met wat haarzelf overkomt.
 • De dans van Belle en het Beest in de beroemde balzaalscène is dezelfde als die van Aurora en prins Phillip in de Disneyfilm Doornroosje.
 • Wanneer Gaston van de toren valt, verschijnt er op één frame een doodshoofd in zijn ogen.
 • Terwijl het in het begin van de film nog stralend weer is, is het weer bij aankomst van het kasteel omgeslagen in sneeuw om daarna weer te veranderen op het moment dat Belle uit de kelder breekt, dan is de sneeuw namelijk opeens opgelost.
Animatiefilms:Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · De klokkenluider van de Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Winnie de Poeh (2011) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013) · Big Hero 6 (2014) · Zootropolis (2016) · Vaiana (2016) · Ralph Breaks the Internet (2018)
Live-action/animaties:The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007) · Mary Poppins Returns (2018)
DisneyToon Studios:DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overige:The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010) · Alice Through the Looking Glass (2016)