Belle van Zuylen - Madame de Charrière

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Belle van Zuylen - Madame de Charrière
Regie Digna Sinke
Scenario Digna Sinke
Muziek diversen
Handel
Corelli
Scarlatti
Distributie Concorde film
Studio Nieuwe Gronden
De Nieuwe Unie
NOS
Première 16 september 1993
Genre Drama
Historie
Speelduur 110 minuten
Taal Nederlands
Engels
Frans
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget ƒ 900.000
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Belle van Zuylen - Madame de Charrière is een Nederlandse film uit 1993, een kostuumdrama gebaseerd op het leven van Isabelle van Tuyll van Serooskerken, beter bekend onder haar schrijverspseudoniem Belle van Zuylen. De film geeft acht jaar weer uit het bestaan van deze adellijke schrijfster. Het zijn de jaren rond de Franse Revolutie van 1789 en haar verhouding met de schrijver Benjamin Constant wordt belicht.

De film won in 1994 de Grote Prijs op het 43e Internationale Filmfestival van Mannheim-Heidelberg voor de beste speelfilm van minimaal 70 minuten lengte. Op de Nederlandse Filmdagen 1993 kreeg het Gouden Kalf-nominaties voor Beste Film, Beste Regie en Beste Actrice.

Belle van Zuylen - Madame de Charrière. (Het Nederlands Scenario). Amsterdam, International Theatre & Film Books, 1993. 123 p.

Driedelige televisie-serie 1996. Video, Weesp, Arcade, 1996;

DVD, Amsterdam, Homescreen, 2005 De Nederlandstalige dvd heeft ook de mogelijkheid van een Engelse of een Franse ondertiteling.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Isabelle onderhoudt een gepassioneerde briefwisseling met de 19-jarige Benjamin Constant. Na enkele jaren te hebben gecorrespondeerd, ontmoeten ze elkaar en delen ze één nacht het bed. Uiteindelijk is niets zoals het lijkt en Benjamin laat haar in de steek en verlaat haar voor Germaine de Staël, de Franse schrijfster die beter bekend is als Madame de Staël.

Rolverdeling[bewerken]

Referenties[bewerken]