Naar inhoud springen

Bellesteyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bellesteyn
Bellesteyn
Locatie Wassenaar
Gebouwd in vóór 1472
Gebouwd door Jacob Bossaert van Belle
Gesloopt in onbekend
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 38370
Bijzonderheden 17e-eeuwse boerderij die in 1806 is verbouwd
Bellesteyn op een fantasierijke tekening uit begin 18e eeuw

Bellesteyn of Bellestein is een monumentale boerderij en een voormalig kasteel in de Nederlandse plaats Wassenaar, provincie Zuid-Holland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1399 was er al sprake van een hofstede, waarvan Jan van Tetrode de eigenaar was. De eerst bekende kasteeleigenaar is Jacob Bossaert van Belle, griffier van het Hof van Holland: hij had volgens een document uit 1472 het ‘huys met graften ende een cleyn boomgaertken’ in eigendom. Het kasteel zal ook naar hem zijn vernoemd en mogelijk heeft hij het zelfs gebouwd.

Verschillende eigenaren kregen Bellesteyn hierna in bezit, door aankoop of door erfenis. Zo was Willem Gerritszoon de Grebber in 1480 de kasteelheer: hij werd door Maximiliaan van Oostenrijk in zijn rechten met betrekking tot Bellesteyn bevestigd. In 1558 woonde Jacob van der Does op het kasteel. Amilis van den Boeckhorst verkocht het goed in 1655, maar toen was van een kasteel al geen sprake meer.

In 1796 werd Bellesteyn verkocht door eigenaresse Elisabeth Magdalena van der Duyn-Van Lynden tot de Parck. De koper was Johannes Nell.

Otto baron van Wassenaer van Catwijck kocht in 1854 de boerderij aan. De familie Van Wassenaer bleef tot het derde kwart van de 20e eeuw in het bezit van deze boerderij, die al die tijd werd verpacht aan de familie Nell. In 1980 maakte G.J. Hoogkamer van de boerderij een manege.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

In 1472 was Bellesteyn een omgrachte ridderhofstad met een kleine boomgaard. In 1652 bleek dit huis er niet meer te staan en acht jaar later werden de fundamenten verwijderd. In 1694 stond er een huis en in 1734 sprak een advertentie van een hofstede.[1]

De huidige gepleisterde boerderij Bellesteyn met opkamer heeft een 17e-eeuwse oorsprong. De gevelsteen met het jaartal 1806 verwijst waarschijnlijk naar een grote verbouwing in dat jaar.

Zie de categorie Boerderij Bellesteyn, Wassenaar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.