Bemiddelaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Conflictbemiddeling, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).

.

Een bemiddelaar of mediator is iemand die probeert tussen verschillende personen of groepen te bemiddelen om ze tot elkaar te brengen. De benaming bemiddelaar wordt ook wel gebruikt voor iemand die aanbieders en vragers van bepaalde producten of diensten bij elkaar brengt - zie makelaar.

Bemiddelaars kunnen optreden in zeer uiteenlopende geschillen, bijvoorbeeld:

Kenmerken[bewerken]

De kenmerken van een goede bemiddelaar zijn: neutraliteit, geheimhouding, vertrouwenwekkend, eerlijkheid, inzicht en proces begeleidend.

Een bemiddelaar moet een neutrale positie hebben in het conflict. Bovendien moeten alle partijen daar ook van overtuigd zijn. De partijen moeten erop kunnen vertrouwen dat de bemiddelaar niet de ene of de andere partij voortrekt.

Ook moeten de partijen erop kunnen vertrouwen dat de bemiddelaar eerlijk is en zich aan al zijn toezeggingen houdt, bijvoorbeeld ten aanzien van geheimhouding.

Een bemiddelaar moet goed kunnen communiceren en inzicht hebben in menselijke motieven en emoties en in de cultuur van de betrokken partijen. Verder moet de bemiddelaar onder spanning rustig kunnen blijven.

Het is een groot voordeel als een bemiddelaar een groot moreel gezag heeft. Dat kan hij of zij misschien gebruiken om de partijen te overreden zich neer te leggen bij een compromisvoorstel. Daarom worden geestelijk leiders soms gevraagd om te bemiddelen.

Voorbeelden[bewerken]

  • In 1987 probeerde Terry Waite te bemiddelen bij een gijzelingsactie in Libanon. Hij werd hierbij echter zelf gegijzeld.