Bemmelse Waard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bemmelse Waard
Natuurgebied
Bemmelse Waard (Gelderland)
Bemmelse Waard
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Lingewaard
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 54′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Bemmel
Informatie
Beheer Staatsbosbeheer

De Bemmelse Waard (ook geschreven als Bemmelsche Waard) is een natuurgebied in de uiterwaarden van de Gelderse plaats Bemmel, in de gemeente Lingewaard. De Bemmelse Waard is onderdeel van het Natura 2000-gebied de Gelderse Poort.

Het gebied ligt ten zuiden van de bebouwde kom van Bemmel en ten noorden aan de Waal. Het gebied kent relatief veel typen deellandschappen, waaronder onder andere grasland, akkerland, ruigte, rivierstrand en zachthoutooibos. De Bemmelse Waard wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

In de Bemmelse Waard komen verscheidene wilde populaties van zeldzame inheemse plantensoorten voor. Voorbeelden zijn kleine steentijm (Clinopodium acinos), Noorse ganzerik (Potentilla norvegica), pijpbloem (Aristolochia clematitis), knolribzaad (Chaerophyllum bulbosum), graskers (Lepidium graminifolium), stekend loogkruid (Salsola kali), moeslook (Allium oleraceum) en kweekdravik (Bromopsis inermis subsp. inermis).

Exoten[bewerken | brontekst bewerken]

In de Bemmelse Waard komen veel populaties van exoten voor, waaronder ook veel invasieve exoten. Deze staan vermeld in de onderstaande lijst.

Plantengemeenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De Bemmelse Waard herbergt relatief veel verschillende typen plantengemeenschappen voor de grootte van het gebied. In de onderstaande lijst staan enkele noemenswaardige associaties die in de Bemmelse Waard goed ontwikkeld voorkomen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bemmelse Waard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.