Ben Bril

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ben Bril
Ben Bril (1965)
Ben Bril (1965)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Barend Bril
Geboortedatum 16 juli 1912
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 11 september 2003
Overlijdensplaats Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Discipline Boxing pictogram.svg Boksen
Onderde(e)l(en) Vlieggewicht
Club Olympia-Maccabi, Amsterdam (NED)
Olympische Spelen 1928
Portaal  Portaalicoon   Sport

Barend (Ben) Bril (Amsterdam, 16 juli 1912 – aldaar, 11 september 2003) was een Nederlands bokser van Joodse afkomst, die Nederland onder andere vertegenwoordigde bij de Olympische Zomerspelen 1928.

Biografie[bewerken]

Hij werd geboren op de Valkenburgerstraat 108 in Amsterdam als zesde en één na laatste kind en groeide op in het hart van het armere gedeelte van de Jodenbuurt. Terwijl vader Bril handelde in vis, was Ben een echte straatvechter. Op elfjarige leeftijd bezocht hij met zijn oudste broer "De Jonge Bokser" in de Wagenstraat, één van de bokstenten in Amsterdam. Hierna wilde Bril bokser worden. Op straat vocht hij nu niet meer, omdat hij zijn energie alleen nog maar in het boksen stopte. De jonge Bril was bijzonder getalenteerd en behaalde in 1927, vijftien jaar jong, zijn eerste nationale titel.

Bril was zestien jaar en een paar dagen toen hij in Amsterdam zijn Olympisch debuut maakte, de jongste Nederlandse Olympische bokser ooit, maar overall één van Nederlands jongste Olympiërs uit de geschiedenis. Hij kwam uit in het vlieggewicht (tot 50,8 kilogram) en reikte tot de kwartfinales, de laatste acht. Zijn sportieve hoogtepunt beleefde Ben Bril evenwel in 1935, toen hij de gouden medaille won bij de Maccabiade (Joodse Wereldspelen).

Bril won achtmaal de Nederlandse titel in zijn gewichtsklasse. Hij weigerde echter deel te nemen aan de Olympische Zomerspelen 1936 in nazi-Duitsland, ook al was hij geselecteerd door het Nederlands Olympisch Comité. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Bril, samen met zijn vrouw en zoon, via de kampen Vught en Westerbork naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Het gezin overleefde de verschrikkingen, maar Brils glansrijke bokscarrière was voorbij.

Pas jaren nadien zette Bril als scheidsrechter weer voet in de boksring en ontpopte hij zich als spreekbuis van en voor de Nederlandse bokssport. Bril was arbiter/ringrechter op meerdere Olympische Spelen, waar hij opviel door het bekritiseren van omstreden jurybeslissingen, met name in München en Montréal.

Ook was hij arbiter bij het populaire NCRV-televisieprogramma Spel zonder Grenzen. Daarnaast baatte Bril met zijn echtgenote Celia een broodjeszaak (Beter belegde broodjes bij Ben Bril) annex restaurant uit aan het Vredenburg in Utrecht.

Ben Bril overleed op 91-jarige leeftijd in het Amsterdamse verpleeghuis Beth Shalom en ligt begraven op de joodse begraafplaats in Muiderberg.

Op 9 oktober 2006 verscheen zijn biografie Ben Bril. Davidsster als Ereteken geschreven door Ed van Opzeeland. Het eerste exemplaar werd door Erica Terpstra overhandigd aan zijn zoon Albert Bril.

Sinds 2007 is er een Ben Bril Memorial op de tweede maandag van oktober in theater Carré in Amsterdam. Deze memorial is in het leven geroepen door Martin Overste en Jan Lenten in samenwerking met de Nederlandse Boksbond.

Externe links[bewerken]