Naar inhoud springen

Ben Polakbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ben Polakbrug
De Ben Polakbrug gezien naar het oosten, mei 2017
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Centrum
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 55′ OL
Overspant Nieuwe Prinsengracht
Doorvaarthoogte 2.00 m
Doorvaartbreedte 7.45 m
Monumentale status Gemeentelijk monument
Brugnummer 258
Bouw
Bouwperiode 1924 (laatste versie)
Gebruik
Weg Roetersstraat
Architectuur
Architect(en) bureau Piet Kramer
Ben Polakbrug (Amsterdam-Centrum)
Ben Polakbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Ben Polakbrug (brug 258) is een vaste brug in Amsterdam-Centrum.

De verkeersbrug is gelegen in de Roetersstraat en overspant de Nieuwe Prinsengracht. De brug is voor wat betreft haar geschiedenis nauw verbonden met de Lau Mazirelbrug (brug 259), want ze liggen in één doorgaande route. Bovendien liggen ze aan weerszijden van het Dr. Sarphatihuis. Toch is er relatief weinig bekend over deze brug (in vergelijking tot die Mazirelbrug). Er zijn foto’s van circa 1900 toen hier een dubbele basculebrug lag. In 1924 volgde er een aanbesteding voor het plaatsen van een vaste brug, waarbij tevens de Lazirelbrug aangepast moest worden. De brug 258 kwam daarbij van het bureau van Piet Kramer, terwijl brug 259 duidelijk van Piet Kramer is. Opvallend aan de brug is het ontbreken aan beeldhouwwerken, terwijl het graniet daartoe er wel is. Een groot verschil tussen de bruggen is de geringe doorvaartbreedte van de Ben Polakbrug en haar relatief lange walkant.

De brug is vernoemd naar verzetsstrijder, wethouder en politicus Ben Polak; een plaquette siert een van de leuningen. De brug stond ook bekend als Werkhuysbrug, vernoemd naar het werkhuis, later omgedoopt tot Dr. Sarphatihuis.

In 2017 liggen er nog wel tramsporen, maar deze worden niet meer voor een specifieke dienst gebruikt. Tussen 1904 en 2006 hebben (o.a.) de tramlijnen 6, 7, 10 en 20 over de brug gereden. De tramsporen zijn hier nu nog alleen in gebruik voor omleidingen. Sinds 1995 is het een gemeentelijk monument (200392).

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]