Ben Shahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
An old sailor snapped in Jackson Square, New Orleans, foto genomen door Ben Shahn

Ben Shahn (Kaunas, 12 september 1898 - New York City, 14 maart 1969) was een in Litouwen geboren Amerikaanse artiest, muurschilder, sociale activist, fotograaf en leraar. Hij is bekend geworden door zijn werken van sociaal-realisme, zijn linkse politieke overzichten en zijn serie van lezingen gepubliceerd als De Vorm van Inhoud.

Hij was geboren in Kaunas, Litouwen, naar Joshua Hessel en Gittel (Lieberman) Shahn. Zijn vader werd naar Siberië voor vermeende revolutionaire activiteit in 1902 verbannen, waaraan Shahn richt, zijn moeder en zijn drie jongere broers en zussen vertrokken naar Vilkomir (Ukmerge). In 1906 emigreerde de familie naar de Verenigde Staten, waar zij opnieuw met hun vader werden herenigd, die Siberië gevlucht was. Zij vestigden zich in Williamsburg, New York City. Shahn begon zijn pad om een artiest in New York, waar hij eerst te worden werd als een typographer getraind. De vroege ervaringen van Shahn met typografie en grafisch ontwerp zijn schijnbaar in van de hem later afdrukt en schilderijen die dikwijls de combinatie van tekst en beeld omvatten. Het voornaamste verfinstrument van Shahn was tempera, wat populair was onder sociaal-realisten.

Hij werd door Walker Evans, een vriend en voormalige kamergenoot, aangeraden naar Roy Stryker te gaan om daar aan de fotografische groep aan het BoerderijVeiligheidsbestuur (FSA) deel te nemen, reizend en documenterend het Amerikaanse zuiden naast Walker Evans, Dorothea Lange en andere fotografen.

In 1975 publiceerde de Harvard Universiteitspers "Het Fotografische Oog" van Ben Shahn, wat een verzameling van zijn werken is.

Middenpaneel van de Jersey Homesteads muurschildering (1937-1938) gefotografeerd door Paolo Monti in 1972

Zie ook[bewerken]