Ben Shahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
An old sailor snapped in Jackson Square, New Orleans, foto genomen door Ben Shahn

Ben Shahn (Kaunas, 12 september 1898 - New York, 14 maart 1969) was een in Litouwen geboren Amerikaanse artiest, muurschilder, sociale activist, fotograaf en leraar. Hij is bekend geworden door zijn werken van sociaal-realisme, zijn linkse politieke denkbeelden en zijn reeks lezingen gepubliceerd als De Vorm van Inhoud.

Hij werd geboren in Kaunas (Litouwen), als zoon van Joshua Hessel en Gittel (Lieberman) Shahn. Zijn vader werd in 1902 naar Siberië verbannen vanwege vermeende revolutionaire activiteiten, zijn moeder en zijn drie jongere broers en zussen vertrokken naar Vilkomir (Ukmerge). In 1906 emigreerde de familie naar de Verenigde Staten, waar zij met hun vader werden herenigd, die Siberië uitgevlucht was. Zij vestigden zich in Williamsburg, een wijk in New York. Shahn begon zijn artistieke loopbaan in New York, waar hij eerst in de typografie werd opgeleid. De vroege ervaringen van Shahn met typografie en grafisch ontwerpen keerden later terug in zijn schilderijen die dikwijls een combinatie van tekst en beeld bevatten. Het voornaamste verfinstrument van Shahn was tempera, wat populair was onder sociaal-realisten.

Hij werd door Walker Evans, een vriend en voormalige kamergenoot, aangeraden naar Roy Stryker te gaan om daar aan de fotografische groep aan het Boerderijveiligheidsbestuur (FSA) deel te nemen, waarmee hij al reizend het Amerikaanse zuiden documenteerde samen met Walker Evans, Dorothea Lange en andere fotografen.

In 1975 publiceerde de Harvard Universiteitspers Het fotografische oog van Ben Shahn, een verzameling van zijn werken.

Middenpaneel van de Jersey Homesteads muurschildering (1937-1938) gefotografeerd door Paolo Monti in 1972

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ben Shahn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.