Benny Gantz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Benny Gantz
Flickr - Israel Defense Forces - 20th Chief of Staff, Lt. Gen. Benny Gantz.jpg
Volledige naam Benjamin Gantz
Geboren 9 juni 1959
Functie lijsttrekker
Partij Hosen L'Yisrael (2018-2019)
Kahol Lavan (2019-heden)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Benjamin Gantz, Hebreeuws: בנימין "בני" גנץ , (Kfar Ahim, 9 juni 1959) is een Israëlische oud-generaal en politicus. Gantz diende in het Israëlisch defensieleger vanaf 1977 en was tussen februari 2011 en februari 2015 generaal.

Biografie[bewerken]

Gantz is geboren in een mosjav, een coöperatieve landbouwgemeenschap van immigranten. Op 18-jarige leeftijd ging Gantz het Israëlische leger in. In 2011 werd hij generaal en stuurde zodoende tijdens de laatste Israëlische oorlog de troepen aan tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014.

In december 2018 besloot Gantz na 38 jaar de stap naar de politiek te zetten met een nieuwe partij, Hosen L'Yisrael, om de zittende premier Benjamin Netanyahu op te volgen. Al snel steeg deze partij in de peilingen alle gevestigde partijen voorbij, behalve Likoed[1]. Hierop maakten op donderdag 21 februari 2019 Yair Lapid, Moshe Ya'alon, Gabi Ashkenazi en Gantz bekend dat Yesh Atid, Chosen leIsrael en Telem (links en rechts) met een gezamenlijke lijst, Kahol Lavan (blauw-wit, de kleuren van de Israëlische vlag), deelnemen aan de Israëlische parlementsverkiezingen 2019. Gantz wordt de lijsttrekker, daarna staan achtereenvolgens Lapid, Ya'alon en Ashkenazi op de lijst[2][3].

In de verkiezingsstrijd van 2019 presenteerde hij zich aan het publiek als een veilig en gematigder alternatief voor premier Netanyahu. Als man van het leger en op dat moment chefstaf deed hij dat o.a. met een video die o.a. liet zien hoe hard hij, tijdens de Gaza-oorlog van 2014, de "terroristen" daar had aangepakt. In de video is - met op de achtergrond grote verwoesting - te zien hoe een teller oploopt met het aantal gehaalde "targets" (meer dan 700 doden, volgens hem allemaal terroristen)[4]. Hij kritiseerde premier Benjamin Netanyahu toen deze daags voor verkiezingsdag aan de kiezers beloofd had dat als hij gekozen zou worden hij "alle joodse nederzettingen" op de Westelijke Jordaanoever zou annexeren. Gantz vond het onverantwoordelijk om zo'n concreet voorstel te doen in een verkiezingsstrijd. Waarom heeft hij het trouwens dan ook niet over de Jordaanvallei, reageerde hij? Gantz wil dit gebied langs de Jordaan (volgens het aloude Yigal Allonplan), en ook de grote nederzettingenblokken, heel Jeruzalem en de Hoogvlakte van Golan annexeren.

Persoonlijk[bewerken]

Zijn moeder Malka is een Sjoah-overlevende uit het Hongaarse dorp Mezőkovácsháza en zijn vader is Roemeens en werd gearresteerd toen hij het voormalige mandaatgebied Palestina bereikte. Gantz woont in Rosj Haäjin.

Externe links[bewerken]