Benoît Poelvoorde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Benoît Poelvoorde
Benoît Poelvoorde in 2012
Benoît Poelvoorde in 2012
Algemene informatie
Geboren 22 september 1964
Land België
Werk
Beroep acteur
komiek
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Benoît Poelvoorde (Namen, 22 september 1964) is een Belgische acteur, komiek en filmregisseur.

Biografie[bewerken]

Hij raakte op zeventienjarige leeftijd in de ban van het theater; in zijn toneelspel viel hij op door zijn a-typische vertolkingen. Bestemd voor een carrière als tekenaar, blonk hij ook uit in de fotografie. Gedurende zijn studies sloot hij vriendschap met Rémy Belvaux en André Bonzel, met wie hij de kortfilm "Pas de C4 pour Daniel-Daniel" tot stand bracht.

Vier jaar later, in 1992, keerde het trio terug met een meesterstuk, de langspeelfilm "C'est arrivé près de chez vous". Poelvoorde was co-regisseur en speelde zelf de hoofdrol. Deze cynische en 'zwarte film', met weinig middelen gemaakt, werd snel een opzienbarend succes waardoor deze al snel een cultfilm werd.

Vervolgens trad Poelvoorde op in het theater waar hij in "Modèle déposé" van Bruno Belvaux, broer van Rémy, speelde. Daarna ging hij voor de tv werken met twee humoristische projecten: "Jamais au grand jamais" (sketchserie, uitgezonden in 1996) en het vermaarde "Carnets de monsieur Manatane".

Tussen 1997 en 2004 speelde hij in een reeks films en kreeg hij succes bij het grote publiek dankzij zijn twee rollen in "Le Boulet" en "Podium". In 2002 werd Poelvoorde de Jean Gabinprijs toegekend. In 2004 was hij lid van de jury van het filmfestival van Cannes, voorgezeten door de bekende Amerikaanse acteur en regisseur Quentin Tarantino die verklaarde dat hij was gefascineerd door de film "C'est arrivé près de chez vous".

In 2005 werd de verkiezing van De Grootste Belg georganiseerd. In de Waalse versie eindigde Poelvoorde op nr. 7, in de Vlaamse versie eindigde hij op nr. 400 buiten de officiële nominatielijst.

Films[bewerken]

Externe links[bewerken]