Benthem Crouwel Architects

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Benthem Crouwel Architekten)
Ga naar: navigatie, zoeken
Benthem Crouwel Architects
Oprichting 1979
Sleutelfiguren Jan Benthem
Mels Crouwel
Joost Vos en Marten Wassmann.
Hoofdkantoor Amsterdam
Düsseldorf
Website Benthemcrouwel.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Benthem Crouwel Architects
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Werken
Belangrijke projecten Noord/Zuidlijn
Rotterdam Centraal
Stedelijk Museum
Prijzen BNA-kubus 1999
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Amsterdam (NL), Anne-Frank-Huis -- 2015 -- 7185

Benthem Crouwel Architects is een Nederlands architectenbureau, in 1979 opgericht door Jan Benthem en Mels Crouwel. Naast Jan Benthem en Mels Crouwel zijn er twee andere partners: Joost Vos en Marten Wassmann. Het bureau heeft vestigingen in Amsterdam en Düsseldorf.

Geschiedenis[bewerken]

In de eerste jaren werden vrijwel uitsluitend woonhuisverbouwingen gerealiseerd en deed het bureau mee aan verscheidene prijsvragen, die niet tot realisatie leidden. Het eerste uitgevoerde nieuwbouwproject was een woonhuis in Scheveningen in 1982. Een belangrijk project in de beginfase was ook het eigen woonhuis van Benthem in het project De Fantasie in Almere (1982-1984), dat later is uitgebreid. In die tijd ontving het bureau een serie opdrachten voor douane-emplacementen, onder andere in Hazeldonk. Deze lijken qua constructieopzet en kleurstelling veel op het woonhuis.


Na enkele kleine projecten op het terrein van Schiphol, waaronder een fietsenstalling, kreeg Benthem Crouwel Architects in 1986 opdracht voor het masterplan voor de luchthaven, in samenwerking met NACO (Netherlands Airport Consultants). Daaruit kwamen vele deelopdrachten voort, zoals de centrale hal, Schiphol Plaza (1992-1995). Sinds 1989 is Benthem Crouwel toezichthoudend architect voor Amsterdam RAI. In 2009 is het Elicium en in 2015 is het Amtrium toegevoegd aan het RAI-complex.

Daarnaast heeft het bureau aan vele andere projecten meegewerkt, zoals de Malietoren in Den Haag (1996) en het Anne Frank Huis in Amsterdam (1999). Ook projecten als de Ziggo Dome, de nieuwe concerthal in Amsterdam, Museum De Pont in Tilburg en poppodium 013 in diezelfde stad zijn van hun hand. De in 2004 gerealiseerde Moerdijkbrug voor de HSL-Zuid en het Stedelijk Museum te Amsterdam waren eveneens een ontwerpen van Benthem Crouwel Architects.

Jan Benthem en Mels Crouwel ontvingen voor hun werk verschillende prijzen, waaronder in 1999 de BNA-kubus. Van 1 oktober 2004 tot 15 augustus 2008 was Mels Crouwel Rijksbouwmeester.

Belangrijke projecten waar Benthem Crouwel Architects momenteel aan meewerkt, zijn onder andere de Noord/Zuidlijn en de vernieuwing van het Centraal Station te Amsterdam, de OV-Terminal Utrecht. Station Rotterdam Centraal, Spoorzone Delft en Station Den Haag Centraal zijn onlangs geopend.

In februari 2016 heeft de Société du Grand Paris Benthem Crouwel Architects geselecteerd voor het ontwerpen van drie bovengrondse metrostations en een viaduct voor Ligne 18, de nieuwe metrolijn van luchthaven Orly naar Versailles. Benthem Crouwel Architects is in mei 2016 opnieuw geselecteerd: dit keer voor het ontwerp van het nieuwe metrostation van luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Het station is onderdeel van de prestigieuze metrolijn Grand Paris Express Ligne 17, die in 2024 voltooid zal zijn. In totaal zal Benthem Crouwel Architects bijdragen aan het ontwerp van vier nieuwe metrostations in Parijs.

Prijzen[bewerken]

  • 1989: Berliner Kunstpreis in de categorie architectuur[1]
  • 1996: Wibautprijs van de gemeente Amsterdam voor het stedenbouwkundige werk aan Schiphol[2]
  • 1999: BNA-kubus voor de bijdrage aan de infrastructurele architectuur in Nederland[3]
  • 2009: Eerste Deutsche Gütesiegel in goud voor duurzaam bouwen voor een kantoorgebouw; het Etrium[4]
  • 2010: Nationale Staalprijs voor bedrijfsgebouw van Wilo, Zaanstad.
  • 2012: AIT Award in de categorie Health + Care, interieur voor ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam[5]
  • 2012: Hedy d'Ancona-prijs voor ACTA, Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam[6]
  • 2013: Amstelveense Architectuurprijs, zowel vakjury als publieksprijs voor kantoorgebouw Bella Donna in Amstelveen [7]
  • 2014: Living Daylight Award, voor Rotterdam Centraal, een ontwerp van Team CS (Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8)[8]
  • 2014: Dutch Design Awards categorie Habitat, voor Rotterdam Centraal, een ontwerp van Team CS (Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8)[9]

Afbeeldingen[bewerken]

Poppodia[bewerken]

Musea[bewerken]

Kantoorgebouwen, hotels[bewerken]

Infrastructuur[bewerken]

Externe link[bewerken]