Benthem Crouwel Architekten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan van Hasseltkanaal naar een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten. De brug werd in 2009 opengesteld, heeft geen beweegbaar gedeelte, maar het middendeel kan eruit getakeld worden ten behoeve van onder meer het transport van woonboten.

Benthem Crouwel Architekten is een Nederlands architectenbureau, in 1979 opgericht door Jan Benthem en Mels Crouwel. Naast Jan Benthem en Mels Crouwel zijn er twee andere partners: Joost Vos en Marten Wassmann. Het bureau heeft vestigingen in Amsterdam, Düsseldorf en Parijs.

Geschiedenis[bewerken]

In de eerste jaren werden vrijwel uitsluitend woonhuisverbouwingen gerealiseerd en deed het bureau mee aan verscheidene prijsvragen, die niet tot realisatie leidden. Het eerste uitgevoerde nieuwbouwproject was een woonhuis in Scheveningen in 1982. Een belangrijk project in de beginfase was ook het eigen woonhuis van Benthem in het project De Fantasie in Almere (1982-1984), dat later is uitgebreid. In die tijd ontving het bureau een serie opdrachten voor douane-emplacementen, onder andere in Hazeldonk. Deze lijken qua constructieopzet en kleurstelling veel op het woonhuis.

Na enkele kleine projecten op het terrein van Schiphol, waaronder een fietsenstalling, kreeg Benthem Crouwel in 1986 opdracht voor het masterplan voor de luchthaven, in samenwerking met NACO (Netherlands Airport Consultants). Daaruit kwamen vele deelopdrachten voort, zoals de centrale hal, Schiphol Plaza (1992-1995). Sinds 1989 is Benthem Crouwel toezichthoudend architect voor Amsterdam RAI. In 2009 is het Elicium en in 2015 is het Amtrium toegevoegd aan het RAI-complex.

Daarnaast heeft het bureau aan vele andere projecten meegewerkt, zoals de Malietoren in Den Haag (1996) en het Anne Frank Huis in Amsterdam (1999). Ook projecten als de Ziggo Dome, de nieuwe concerthal in Amsterdam, Museum De Pont in Tilburg en poppodium 013 in diezelfde stad zijn van hun hand. De in 2004 gerealiseerde Moerdijkbrug voor de HSL-Zuid, Stedelijk Museum en het Fletcher hotel te Amsterdam zijn eveneens een ontwerpen van Benthem Crouwel.

Jan Benthem en Mels Crouwel ontvingen voor hun werk verschillende prijzen, waaronder in 1999 de BNA-kubus. Van 1 oktober 2004 tot 15 augustus 2008 was Mels Crouwel Rijksbouwmeester.

Belangrijke projecten waar Benthem Crouwel momenteel aan meewerkt, zijn onder andere de Noord/Zuidlijn en de vernieuwing van het Centraal Station te Amsterdam, de OV-Terminal Utrecht, station Rotterdam Centraal, station Den Haag Centraal.

Prijzen[bewerken]

 • 1989: Berliner Kunstpreis in de categorie architectuur[1]
 • 1996: Wibautprijs van de gemeente Amsterdam voor het stedenbouwkundige werk aan Schiphol[2]
 • 1999: BNA-kubus voor de bijdrage aan de infrastructurele architectuur in Nederland[3]
 • 2009: Eerste Deutsche Gütesiegel in goud voor duurzaam bouwen voor een kantoorgebouw; het Etrium[4]
 • 2010: Nationale Staalprijs voor bedrijfsgebouw van Wilo, Zaanstad
 • 2012: AIT Award in de categorie Health + Care, interieur voor ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam[5]
 • 2012: Hedy d'Ancona-prijs voor ACTA, Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam[6]
 • 2013: Amstelveense Architectuurprijs, zowel vakjury als publieksprijs voor kantoorgebouw Bella Donna in Amstelveen[7]
 • 2014: Living Daylight Award, voor Rotterdam Centraal, een ontwerp van Team CS (Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8)[8]
 • 2014: Dutch Design Awards categorie Habitat, voor Rotterdam Centraal, een ontwerp van Team CS (Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8)[9]
 • 2019: BNA Beste Gebouw van het Jaar voor de Noord-Zuidlijn[10]

Afbeeldingen[bewerken]

Poppodia[bewerken]

Musea[bewerken]

Kantoorgebouwen, hotels[bewerken]

Infrastructuur[bewerken]

Externe link[bewerken]