Berachot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De eerste pagina van het traktaat

Berachot (Hebreeuws: ברכות; lett.: lofzeggingen) is het eerste traktaat (masechet) van de Orde Zera'iem van de Misjna en de Talmoed.

Het traktaat Berachot handelt over regels omtrent de (dagelijkse) gebeden en de lofzeggingen, zoals het Sjema ("Hoor Israël, de Eeuwige is onze God, de Eeuwige is Eén" - Deut. 6:4-9; 11:13-21; Num. 15:37-41), Amida (Achttiengebed), Birkat Hamazon (dankgebed na de maaltijd), Hawdala (ceremonie aan het einde van de sjabbat en feestdagen) en andere gebeden en lofzeggingen.

Het traktaat telt twaalf hoofdstukken.

Van alle traktaten van de Seder Zera'iem kent alleen het traktaat Berachot commentaren van rabbijnen in de vorm van Gemara in zowel de Babylonische als de Jeruzalemse Talmoed. De overige traktaten komen louter in de Jeruzalemse Talmoed voor.

De Orde Zera'iem handelt vooral over voorschriften die met de akkerbouw in verband staan[1]. Het traktaat Berachot handelt uitsluitend over lofprijzingen en gebeden, en staat enigszins op zichzelf. De reden dat het traktaat is opgenomen in de sectie Zera'iem - dat immers vooral over landbouw gaat - is dat voor het nuttigen van voedsel een gebed dient te worden uitgesproken.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Dr. Herbert Danby: The Mishnah. Translated from the Hebrew with introduction and brief explanatory notes, Oxford University Press, 1964 8e druk, p. 2-10

Externe links[bewerken]