Berberosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berberosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Saurischia
Infraorde:Ceratosauria
Geslacht
Berberosaurus
Allain et al., 2007
Typesoort
B. liassicus
Berberosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Berberosaurus is een geslacht van theropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Ceratosauria, dat tijdens het Vroege Jura leefde in het gebied van het huidige Marokko.

Naamgeving[bewerken]

De typesoort Berberosaurus liassicus werd in 2007 beschreven door Ronan Allain. De geslachtsnaam verwijst naar de Berbers; de soortaanduing naar het Lias, de subperiode waarin het dier voorkwam, zo'n 183 miljoen jaar geleden in het Pliensbachien-Toarcien.

Vondst[bewerken]

Het fossiel, holotype MHNM -Pt9, 16, 19-23, gevonden in de Hoge Atlas gedurende een aantal expedities in het begin van de 21e eeuw, bestaat uit een nekwervel, het bekken, een middenhandsbeentje, een dijbeen, een scheenbeen en twee kuitbenen. De conservering van het materiaal is niet goed doordat de sedimentlaag door tektonische werking verwrongen is. Het dijbeen was een halve meter lang, wat duidt op een totale lengte van zo'n vier meter. Het individu was echter nog niet geheel volgroeid.

Fylogenie[bewerken]

Berberosaurus was volgens een eerste kladistische analyse het meest basale bekende lid van de Abelisauroidea. Hij vormt in dat geval de oudste bekende soort uit die klade; alle andere bekende vormen van de groep stammen uit het Krijt, minstens vijftig miljoen jaar later. De vondst duidt op een vroege verspreiding van de Abelisauroidea in Gondwana. Dezelfde analyse had als uitkomst dat de Coelophysoidea en de Ceratosauroidea zustergroepen waren, iets wat op grond van eerdere analyses betwijfeld werd.