Berend Albertus Kwast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berend Albertus Kwast
Algemene informatie
Geboren 11 november 1870
Schildwolde
Overleden 17 oktober 1936
Groningen
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Uitgever
Bekend van Bos-Niermeyer Schoolatlas der gehele aarde (Bosatlas)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Berend Albertus Kwast (Schildwolde, 11 november 1870Groningen, 17 oktober 1936) was een Nederlands geograaf en uitgever. Hij is vooral bekend als redacteur van Bos-Niermeyer Schoolatlas der gehele aarde (de huidige Bosatlas).

Kwast was eerder leraar aardrijkskunde aan de Handels-H.B.S. aan de Nieuwe Sint-Jansstraat in Groningen (later onderdeel van het Röland College, dat thans gefuseerd is met het H.N. Werkman College). Ook is hij leraar geweest in Enschede en Arnhem.[1] In deze tijd gaf hij al enkele geografische leerboeken uit.

Na het overlijden van Jan Frederik Niermeyer nam Kwast de redactie van Bos' Schoolatlas der geheele aarde over. Hij veranderde de naam in Bos-Niermeyer Schoolatlas der gehele aarde, waarschijnlijk om de atlas door de wetenschappelijke reputatie van Niermeyer meer aanzien te geven. In tegenstelling tot Niermeyer, die meer thematische aandacht wilde schenken aan de wisselwerking tussen mens en natuur, keerde Kwast terug tot meer eenduidige kaarten.

Kwast was redacteur van de 28e (1923) tot de 35e druk (1936), vanaf de 32e druk geassisteerd door Pieter Eibergen. Eibergen verzorgde ook de redactie van de latere leerboeken van B.A. Kwast.

Voorganger:
J.F. Niermeyer
Redacteur Bosatlas
1923–1936
Opvolger:
P. Eibergen