Berendien uut Wisp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berendien uut Wisp
Personage uit Van Kooten en De Bie
Gespeeld door Wim de Bie
Persoonsinformatie
Geslacht vrouw
Beroep kruidenvrouwtje
Portaal  Portaalicoon   Media

Berendien uut Wisp en Rosalien uut Drost zijn twee typetjes van het Nederlandse cabaretduo Van Kooten en De Bie, die ontstonden in het televisieseizoen 1991/1992 van het programma Keek op de Week, als reactie op de populariteit van het landelijk bekende kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk en het fenomeen kwakzalverij.

Berendien, gespeeld door Wim de Bie, was een lieve rustige oudere dame die alleen woonde in een boerderijtje met een tuintje. Twee witgrijze vlechten waren strak op haar hoofd aan elkaar gebonden, en ze droeg een degelijke rode jurk tot over de knie, met een wit kraagje om. Wekelijks, in totaal tijdens een stuk of 10 afleveringen van Keek op de Week, kwam ze voor het voetlicht om gedurende enkele minuten een aantal - fictieve - kruidentips te geven die tegen een breed scala aan kwalen zouden helpen en vertelde ze ondertussen over haar leven. Ze sprak Van Kooten altijd aan met "meneer van Koootenn", met een boers accent. Van Kooten en De Bie reageerden als presentators van het programma verschillend op het item. Van Kooten reageerde positief op de kruidentips, zonder ze verder heel erg serieus te nemen. De Bie (die zelf Berendien speelde) was dan juist negatief en beschuldigde Berendien van kwakzalverij, waarbij hij een enkele keer zelfs weigerde om tijdens het item in beeld te blijven.

In een van de sketches waarin Berendien verscheen, uitgezonden op zondag 17 november 1991, kreeg ze concurrentie van de meer gehaaide en 'plattere' kruidenvrouw Rosalien uut Drost, een typetje gespeeld door Kees van Kooten. Rosalien gaf hierbij de tip om dille tussen de billen te stoppen bij impotentie.[1]

Citaat[bewerken]

  • "Als het regent in mei, is april voorbij."

Externe links[bewerken]