Berenmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Markttrend, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).

Berenmarkt of baisse[1] (Engels: bear-market)[2] is een term die wordt gebruikt in de economie en op de effectenbeurs.

Een berenmarkt is een periode waarin aandelenkoersen langdurig in een dalend patroon zitten en er wijdverbreid pessimisme heerst. Dit kan voorkomen als de economie in een recessie zit, of daar op af lijkt te stevenen. Door een slechte economische situatie dalen de verwachte bedrijfswinsten. Een berenmarkt kan gepaard gaan met verschijnselen als een hoge werkloosheid. Het tegenovergestelde is een stierenmarkt.


De bekendste berenmarkt was de Grote Depressie in de jaren 30. Tussen 1929 en 1932 verloor de Amerikaanse beurs 90% van haar waarde. Tussen 1899 en 2000 heeft de Dow Jones Index 23 maal een berenmarkt meegemaakt. Gemiddeld daalden de koersen 34% en duurde de bearmarket twaalf maanden.[3]

Van 9 oktober 2007 tot 9 maart 2009 bevond de Dow Jones zich in een berenmarkt, tijdens de financiële crisis.[4]

Japan bevindt zich sinds 1989 in een berenmarkt.

Van 20 februari 2020 tot 23 maart 2020 bevond de MSCI World Index zich in een bearmarket. Het bleek de kortste bearmarket ooit!

Herkomst van de uitdrukking[bewerken | brontekst bewerken]

De termen komen voort uit de symbolen voor koersstijgingen (bulls, stieren nemen de markt op de horens en duwen deze omhoog) en dalingen (bears, beren slaan met hun klauwen de markt naar beneden). De beweging van een beer is het omlaag slaan van een prooi met zijn klauw; de stier beweegt met zijn hoorns opwaarts (een matador die op de hoorns wordt genomen).

Blijkens een Engelstalige website over etymologie[5], bestond in het begin van de 18e eeuw het woord bearskin jobber, met als betekenis: iemand, die berenhuiden verkoopt voordat de beer geschoten is, dus een speculant. Het Nederlands kent ook de uitdrukking: Men moet de huid van de beer niet verkopen, voor deze geschoten is. De uitdrukking bearskin jobbing ging vervolgens: speculeren à la baisse, dus rekenend op een koersdaling, betekenen. Wellicht is volgens velen de uitdrukking bear market hiervan afgeleid.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]