Berestejska (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Svjatosjynsko-Brovarska-lijn
Akademmistetsjko
Zjytomyrska
Svjatosjyn
Nyvky
Berestejska
Sjoeljavska
Politechnitsjny instytoet
Vokzalna
Oeniversytet
Teatralna
Chresjtsjatyk
Arsenalna
Dnipro
Hidropark
Livoberezjna
Darnytsja
Tsjernihivska
Lisova
Perronhal

Berestejska (Oekraïens: Берестейська) is een station van de metro van Kiev. Het station maakt deel uit van de Svjatosjynsko-Brovarska-lijn en werd geopend op 5 november 1971. Het metrostation bevindt zich aan de rand van een industriegebied in het westen van Kiev. Station Berestejska dankt naam ("Brest") aan het feit dat de hoofdweg waaronder het is gelegen naar de Wit-Russische stad Brest voert. Voor 1991 heette het station Zjovtneva ("Oktober").

Samen met Nyvky en Svjatosjyn behoort station Berestejska tot de eerste Kievse metrostations die ondiep gelegen zijn en volgens de openbouwmethode werden aangelegd. In de perronhal zijn twee rijen vierkante, met glanzend metaal bedekte zuilen te vinden. De wanden langs de sporen zijn bekleed met oranje en zwarte keramische tegels, de vloer is afgewerkt met rood natuursteen. De verlichting is aangebracht aan de bovenzijde van de zuilen en in ronde openingen in het plafond. Aan de met roze marmer beklede wand aan het einde van de perronhal hing oorspronkelijk een bronzen portret van Vladimir Lenin in bas-reliëf; aan het begin van de jaren 1990 werd het verwijderd.

Station Berestejska heeft geen bovengronds toegangsgebouw, maar een ondergrondse stationshal, die verbonden is met een voetgangerstunnel onder de Prospekt Peremohy (Overwinningslaan).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]