Berg en Dal (Baarn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berg en Dal
Berg en Dal
Locatie
Locatie Jac. van Lenneplaan 12, Baarn
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 16′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie villa
Start bouw 1890
Verbouwing 1916
Bouwinfo
Architect J.P.F. van Rossem en W.J.Vuyk
Eigenaar Apostolisch Genootschap
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511731
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Berg en Dal is een beschermd rijksmonument aan de Jacob van Lenneplaan 12 in Baarn, in de provincie Utrecht. Het huis staat in het Wilhelminapark dat onderdeel is van beschermd dorpsgezicht Prins Hendrikpark e.o.. In het pand is het Apostolisch Genootschap gevestigd.

De villa kreeg haar naam door de heuvels eromheen. Bij het oude Berg en Dal was al sprake van namen als Spitsheuvel en het dal Vredenal. Het gebouw werd gemaakt door de Baarnse aannemer W. van Doornik, onder toezicht van architecten Vuyk en Van Rossum, die ook het Amsterdamse Carré hebben ontworpen. Voordat de bouw begon werd eerst een ouder herenhuis uit 1841 op die plek gesloopt.[1] Het bouwjaar 1890 van de huidige villa staat op de gevels. Eerste eigenaar was de Amsterdamse bankier Hendrik Luden en zijn vrouw Jeanette Luden-Bloemen. Zij gebruikten het als zomerverblijf. 's Winters woonden zij in Amsterdam aan de Herengracht 512. In hetzelfde bouwjaar lieten twee familieleden in Leusden het huis Stoutenburg bouwen. Doordat beide gebouwen dezelfde architect hebben lijken ze erg op elkaar.

Achter de villa staat het voormalige koetshuis van de villa. In de vijver is een fontein en op het grasveld vormden tot mei 2017 buxusstruikjes de naam van het genootschap

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]