Naar inhoud springen

Bergse Plassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bergse Plassen
De Rotterdamse wateren met rechtsboven de Bergse Plassen
Bergse Plassen (Zuid-Holland)
Bergse Plassen
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 51° 57′ NB, 4° 30′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 0,46 km²
Overig
Plaatsen Rotterdam
Foto's
Bergse Voorplas met Hillegondakerk
Bergse Achterplas met uitkijktoren Plaswijck
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Bergse Plassen zijn twee veenplassen gelegen tussen de noordelijke Rotterdamse buitenwijken Schiebroek en Hillegersberg. Ze zijn ieder circa 46 hectare groot en vanaf de Rotte per boot te bereiken via het Berg en Broeksche Verlaat.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De plassen ontstonden door turfwinning in de 17e en 18e eeuw. Begin 20e eeuw werd het gebied ontdekt als aantrekkelijk woon- en recreatiegebied door gegoede Rotterdammers. Zeilen en roeien zijn nog steeds veel beoefende activiteiten. Naast villa's bevinden zich rond de plassen veel zomerhuisjes. De ondernemer C.N.A. Loos legde er het bekende Plaswijckpark aan.

Berg en Broek[bewerken | brontekst bewerken]

De twee plassen liggen geheel in de polders Berg en Broek. De Prinsenmolen bemaalde tot 1966 de polder. De bemaling van deze polder is toen overgenomen door een elektrisch gemaal.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de Voor- en Achterplas bevindt zich een smalle strook met de middeleeuwse verbindingsweg tussen Rotterdam en Hillegersberg, de Straatweg. De plassen zijn verbonden door een kort kanaal. Ze fungeren als boezemwater voor omliggende polders. Het water pompt men gedeeltelijk via de rivier de Rotte naar de Nieuwe Maas. Aan het Prinsenmolenpad bevindt zich daartoe één watermolen.

Vervuiling[bewerken | brontekst bewerken]

Door jarenlange lozingen bleken de plassen ernstig vervuild met fosfaten en zware metalen. In 2003 vond een bodemsanering plaats die bestond uit het wegbaggeren, maar vooral afdekken van het vervuilde slib. De waterkwaliteit is hierdoor inmiddels sterk verbeterd, dat is bijvoorbeeld goed merkbaar aan de visstand.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]