Berkensap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flesje berkensap

Berkensap is het hars afkomstig van de berkenboom, meestal een suikerberk of een zilverberk. Dit hars is een lichtzoete, waterige vloeistof.

Afhankelijk van de soort berk, wordt de vloeistof afgetapt in een bepaalde periode in de lente of de zomer. Het verzamelde sap kan gedronken worden als een vruchtensap, of verwerkt worden in andere dranken (zoals berkenbier) of maaltijden. Zo is berkensap een traditionele drank in Wit-Rusland (Wit-Russisch: бярозавы сок, biarozavy sok), Rusland (Russisch: берёзовый сок), Polen (Pools: Oskoła), de Baltische staten, Finland en bepaalde noordelijke delen van China.

Geconcentreerd berkenhars wordt gebruikt om berkensiroop te maken, een zeer dure siroop, hoofdzakelijk gemaakt van de hars van de papierberk in Alaska en verscheidene andere soorten in Rusland en Oekraïne. In Rusland wordt het ook gebruikt als traditioneel geneesmiddel dat ontsmettend werkt en helpt tegen parasieten, brandwonden en jeuk. Het zou zelfs als haargroeimiddel dienen. Berkensap wordt tevens verwerkt met azijn om berkenazijn te maken, of in kvas om berkenkvas te maken.

Berkensap in de kunst[bewerken]

  • De bekende sovjetdichter Stepan Sjtsjipatsjov schreef de novelle "Berkensap".
  • In de jaren 70- 80 vertolkte Pesnjary het lied "Berkensap" naar het lied van Michaïl Matoesovski, dat in die tijd een ware hit werd.
  • In de film "Het huwelijk van de resident" weerklonk het lied "In een lentebos dronk ik berkensap" opgevoerd door Michaïl Nozjkin, met tekst en muziek van Jevgeni Agranovitsj.
  • In de serie "Brigada" nodigt het hoofdpersonage zijn vrouw uit naar een duur restaurant, waar zij zich uitslooft en berkensap bestelt.

Berkensap bij de Slavische volkeren[bewerken]

Uit oude annalen blijkt dat er voor de kerstening van Kiëv-Roes bij vele Slavische volkeren berkenteelt bestond. Daarom was de teelt ná de kerstening verboden. Als er toch sap gewonnen werd, was het in natuurlijke hoeveelheden, overeenkomstig de rituelen.