Berlin-Friedrichshagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Friedrichshagen
Wijk van Berlijn
Berlin Treptow-Köpenick Friedrichshagen.svg
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Treptow-Köpenick
Inwoners 17.285

Friedrichshagen is een stadsdeel in het Berlijnse district Treptow-Köpenick. Het stadsdeel telt ongeveer 17.285 inwoners en werd in 1920 ingelijfd bij Groot-Berlijn. Friedrichshagen moet niet worden verward met Berlin-Friedrichshain, een stadsdeel nabij het centrum van Berlijn.

Christoffelkerk Friedrichshagen

Friedrichshagen werd in 1753 als het kolonistendorp Friedrichsgnade gesticht door Frederik II van Pruisen en 10 jaar later Friedrichshagen genoemd. Er waren vooral katoenspinners uit Bohemen en uit Silezië gevestigd. Ze verdienden de kost als katoen- en zijdespinner en in de winter als bezembinder. Met het oog op de zijdeproductie, plantten de bewoners voor de zijderupsen vele honderden moerbeziebomen.

In 1890 werd er de Friedrichshagener Kreis gesticht. Schrijvers, kunstenaars en wetenschappers kozen de plaats uit voor zijn rust en natuur dicht gelegen bij een "wereldstad". De plaats bleef tot op heden een kunstenaarsdorp. Op het grondgebied van Friedrichshagen, bevindt zich ook de Berliner Bürgerbräu, de oudste nog actieve brouwerij van Berlijn.