Berlin-Gesundbrunnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gesundbrunnen
Wijk van Berlijn
Berlin Mitte Gesundbrunnen.png
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Mitte
Inwoners 13.000
Flakturm in Humboldthain

Gesundbrunnen is een stadsdeel in het noordoosten van het Berlijnse district Mitte. Het werd een afzonderlijke administratieve eenheid bij de administratieve hervorming van Berlijn in 2001, nadat het vroegere district Wedding met "Mitte" fuseerde. Het stadsdeel telt ongeveer 13.000 inwoners.

Het stadsdeel is vernoemd naar de waterbronnen, door Andreas Sigismund Marggraf rond 1748 beschreven, en gelegen in het latere Luisenbad, genoemd naar koningin Louise van Pruisen. De plaats werd een populaire bestemming voor dagjesmensen en werd na de opname in de stad Berlijn in 1861 een dicht bevolkte arbeiderswijk. Sinds 1905 zijn de sportterreinen nabij het station Berlin Gesundbrunnen, de thuisbasis van de voetbalclub Hertha BSC Berlin.

Het stadspark Humboldthain werd voltooid in 1876 en was van 1942 de locatie van twee grote flakturms. Eén van de torens werd niet opgeblazen na de Tweede Wereldoorlog en doet onder meer dienst als uitkijktoren. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de plaats deel uit van de Franse sector van Berlijn, terwijl de naburige wijken Mitte, Pankow en Prenzlauer Berg hoorden bij Oost-Berlijn, waardoor de Berlijnse muur van 1961 tot 1989 direct langs de wijk liep. Op de avond van 9 november 1989 was de grens aan het station Bornholmer Straße, de eerste plaats waarlangs de Oost-Berlijners naar het westen gingen.

Gesundbrunnen is een van de weinige stadsdelen van het vroegere West-Berlijn, die bediend worden door de tram (lijnen M10, M13 en 50). Het wordt ook bediend door verschillende lijnen van de S-Bahn en de U-Bahn (U8 en U9). Belangrijkste station is het gelijknamige station Berlin Gesundbrunnen. Andere stations zijn het station Bornholmer Straße, Humboldthain, Nordbahnhof, Wollankstraße, Bernauer Straße, Nauener Platz, Osloer Straße, Pankstrasse en Voltastraße.

Bekende inwoners[bewerken]

Galerij[bewerken]