Berlin-Grunewald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grunewald
Wijk van Berlijn
Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf Grunewald.png
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Charlottenburg-Wilmersdorf
Jachtslot van Grunewald, olie op doek, Wilhelm Barth, 1832
De Havel-rivier in Grunewald bij Schildhorn

Grunewald is de naam van een stadsdeel in het Berlijnse district Charlottenburg-Wilmersdorf en van een gelijknamig Berlijns bos op de oostelijke oever van de Havel.

De naam is afkomstig van het jachtslot Grunewald uit 1543, het oudst bewaarde kasteel van Berlijn. Het werd opgetrokken in vroege renaissance-stijl in opdracht van Joachim II Hector van Brandenburg en Zum Gruenen Wald genoemd. De weg van het slot van Berlijn naar het jachtslot werd aangelegd op de route van de latere Kurfürstendamm.

De buurt ontwikkelde zich tot een zogenaamde "Villenkolonie" vanaf het westelijk einde van de Kurfürstendamm. De upper class van Berlijn ontdekte vanaf 1880 Grunewald als een aantrekkelijke woonplaats. Grunewald werd in 1920 ingelijfd bij Groot-Berlijn. De sociale structuur van de wijk wordt thans nog altijd beïnvloed door deze ontstaansgeschiedenis. In 1922 werd de Duitse minister van buitenlandse zaken Walther Rathenau door een ultra-nationalist vermoord in de hoofdstraat van de wijk, de Koenigsallee. De wijk huisvest verschillende ambassades.

Grunewald ligt op de S-Bahn met het station Berlin-Grunewald.

Bekende inwoners[bewerken]