Berlin-Hakenfelde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hakenfelde
Wijk van Berlijn
Berlin Spandau Hakenfelde.png
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Spandau
Inwoners 26.337

Hakenfelde is een stadsdeel in het Berlijnse district Spandau in het noordwesten van de stad. Het stadsdeel telde in 2008 ongeveer 26.000 inwoners.

Hakenfelde grenst in het zuiden en in het zuidwesten aan de Spandause stadsdelen Falkenhagener Feld en Spandau. In het oosten wordt Hakenfelde door de Havel gescheiden van het stadsdeel Haselhorst tot het district Reinickendorf horende stadsdeel Konradshöhe en van de wijk Tegelort. In het noorden en het westen grenst Hakenfelde aan het land Brandenburg en aan de steden Hennigsdorf (Oberhavel) en aan de gemeente Schönwalde-Glien en de stad Falkensee (Havelland).

De naam Hakenfelde is afgeleid van een in 1730 gebouwde melkerij aan de stadsrand van Spandau en eigendom was van de handelaar Johann Ludwig Haake (ook: Haacke). Later werd op de plaats een kasteeltje gebouwd, dat in 1853 eigendom werd van de danseres Pepita de Oliva. De artieste noemde het Pepita. Rond de eeuwwisseling stond een beetje verder de populaire amusementszaal Karlslust, waar in 1947 80 jongeren bij een brand omkwamen. Hakenfelde was rond 1880 tevens de naam van een straat die vanuit het Spandauer Forst leidde naar de naburige akkers en velden. Sinds 1953 wordt de straat Hakenfelder Straße genoemd.

Twee derde van het stadsdeel Hakenfelde wordt ingenomen door het bos van Spandau, een van de mooiste en meest waardevolle natuur- en bosgebieden van Berlijn.

In het noordwesten van Hakenfelde ligt "Eiskeller", een bijzonder koude plek, die vroeger dienstdeed als opslagplaats van het ijs uit de nabije Falkenhagener See (thans gelegen in Falkensee).

Ten oosten van het Johannesklooster ontstond tussen 1914 en 1916 de tuinwijk "Waldsiedlung Hakenfelde", die thans volledig beschermd is. Op het einde van de 20e eeuw werden op de westelijke oever van de Havel verschillende woonkwartieren gebouwd, die samen met delen van het stadsdeel Haselhorst op de oostelijke oever de "Wasserstadt Oberhavel" met 12.000 nieuwe woningen zal vormen. Bij de viering van het 800-jarige bestaan van Spandau in 1997 werd het deel van de Havel tussen de citadel en de Tegeler See "Spandauer See" genoemd. Reeds bij het begin van de 20e eeuw was de zg. "Bürgerablage" zeer geliefd als strand.