Berlin-Heinersdorf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heinersdorf
Wijk van Berlijn
Berlin Pankow Heinersdorf.png
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Pankow.
Inwoners 6.500

Heinersdorf is een Berlijns stadsdeel in het district Pankow. Het stadsdeel telt ongeveer 6.500 inwoners.

Kerk
Watertoren

Heinersdorf werd voor het eerst vermeld in een document uit 1319, toen het door Waldemar van Brandenburg werd verkocht aan de hospitaalridders van Berlijn. Nadien veranderde het nog verschillende malen van eigenaar.

In 1920 werd het opgenomen in Groot-Berlijn, als deel van het district Pankow, totdat het in 1950 gefusioneerd werd met Karow, Blankenburg en Weissensee. Deze plaatsen maken opnieuw deel uit van Pankow na de administratieve herindeling van 2001.

De funderingen van de stenen kerk werd rond 1300 gelegd. De kerk heeft twee glasramen van Charles Crodel uit 1946. Een ander monument is de watertoren van Heinersdorf, die in 1910 gebouwd werd. Een deel van het geplande stadhuis, dat nooit voltooid werd, diende later als valkentoren en als luisterstation van het Rode Leger. Sinds 1991 is het gebouw verlaten.

Heinerdorf komt thans in de media door de controverse die is ontstaan rond de vestiging van de Khadija-moskee door de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap.

Heinersdorf wordt bediend door de S-Bahn-lijnen S2 en S8 in het station van Pankow-Heinersdorf. Een tramlijn naar het stadscentrum is er met de M2.